Este un vin alb demisec din podgoria Dealu Mare, un cupaj de Sauvignon Blanc, Riesling Italian şi Fetească Albă, cu o concentraţie alcoolică de 12.5%. În 2009 aproape toţi criticii de vin s-au grăbit să-l aprecieze pozitiv, ceea ce, pentru un vin de “entry level”, este de-a dreptul remarcabil. Voi face şi eu acelaşi lucru, fie şi din cauză că Budureasca Fumee Blanc merge perfect cu reţeta de pui dulce-acrişor a lui Costăchel. Deci, să trecem la treabă şi să turnăm în pahare… Nasul vinului este floral, de primăvară, cu miros de violete şi lăcrămioare iar gustativ predomină ananasul, piersicile şi caisele. La o analiză mai atentă se simte şi o notă discretă de vanilie, care provine probabil de la cele 2 luni de învechire în stejar, dar nici urmă de lemn afumat. Postgustul este lung şi fructat cu aromă de pepene galben. Paradoxal, pentru un “vin de masă” are un corp foarte amplu şi un bun echilibru între aciditate şi zahărul rezidual: dulceaţa se simte vag, doar atât cât să te îmbie la următorul pahar. Costă (doar!) 20 de lei şi se găseşte exclusiv în restaurante şi magazine specializate. Se recomandă a fi servit bine răcit, cam la 6-8 grade, împreună cu minunata reţetă chinezească a lui Costachel!