razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Tartă cu brânză de vaci & Sirena Dunării 2001, Vinarte

Vacanţă de vară s-a terminat. Încerc să-mi regăsesc ritmul de muncă. Când tocmai sunt pe cale să reuşesc… lovitură de teatru: primesc o ofertă “last minute” pe care pur şi simplu nu pot s-o refuz! Este vorba de o excursie prin Thailanda, Bali, Dubai, Peru, Tenerife plus încă vreo 2-3 insule exotice pe care nu mi le mai amintesc. Durata? 1-2 ore… Preţul? 129 de lei… Rog medicii care citesc aceste rânduri să nu se repeadă să-mi prescrie un Diazepam sau un Xanax. Mă tem că cele de mai sus sunt perfect posibile la preţul indicat. Cum? Foarte simplu… Deschizând o sticlă din cel mai fabulos vin alb dulce românesc: Sirena Dunării Riesling de la Vinarte. Vă rog să mă credeţi pe cuvânt… vorbim despre o experienţă unică cu un vin foarte rar. Asemenea întâlniri se petrec, poate, doar o dată în viaţă. Dacă reţeta lui Costăchel va face faţă unei asemenea încercări, asta rămâne să decideţi singuri. Eu voi turna între timp, cu maximă grijă, vinul în pahare… Culoarea este galben închis cu reflexii de chihlimbar – dovadă a celor 10 ani învechire la sticlă. Aromele sunt foarte complexe: mucegai nobil (Botrytis Cinerea), miere, nucă, coajă de portocale, curmale, caise, lemn şi ceva tămâie. Gustul vinului este puternic şi elegant… mai întâi simţim cremă de zahăr ars după care apar notele citrice şi vanilate (urmare a celor 24 de luni la baric). Aciditatea ridicată compensează cu brio concentraţia masivă de zahăr rezidual (150 gr. /litru). Ca impresie generală, vinul este corpolent, echilibrat, dulce şi aromat, cu o tentă iodata care-l apropie, poate, de celebrul Sauternes din Bordeaux. Postgustul este prelung, mineral, ierbos şi citric, cu note de scorţişoară, mentă şi miez de nucă. Amatorilor de palmares le reamintesc faptul că Sirena Dunării Riesling dulce 2000 a luat (singura) medalie de aur la secţiunea vinuri albe de Horeca din cadrul Premiilor de Excelenta Vinul.Ro, editia 2010. Pe scurt, un vin de poveste!

Reţeta lui Costăchel | Tartă cu brânză de vaci, piersici şi ciocolată

Related articles

C’est soir Busuioacă de Bohotin sec 2018, Crama Hermeziu

Crochete dulci-acrişoare & C’est soir Busuioacă de Bohotin sec 2018

Un soi aromatic, vinificat în sec, precum această Busuioacă de Bohotin, ar fi uimit, într-o oarecare măsură, pe amatorii de vin de acum 10-15 ani. […]

Learn More

Sparanghel cu costiţă afumată & Floare de Toamnă

Luna noiembrie este momentul de graţie (şi de marketing) pentru primul vin roşu al anului. În consecinţă francezii lansează celebrul Beaujolais Nouveau iar italienii (mai […]

Learn More
Cremant de Bourgogne Brut, Patriarche

Rizoto cu ton & Cremant de Bourgogne Brut, Patriarche

Un spumant subtil şi complex, destinat în principal amatorilor avizaţi. Provocarea de azi, pentru un consumator obişnuit de vin, este asemănătoare cu cea de a […]

Learn More