razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Vărzări moldoveneşti & La Cetate Miracol Chardonnay

Iată un moment prielnic pentru a demola un mit întreţinut cu multă grijă de unii producători de vin. Şi mă refer aici la teoria conform căreia un vin cu Denumire de Origine Controlată (DOC) ar fi neapărat mai bun ca un vin cu Indicaţie Geografică (IG). Această teză dă din start un avantaj (teoretic) vinurilor cu DOC în defavoarea celor cu IG. Astfel, un producător se poate prevala câteodată de atributul DOC pentru a promova vinuri care ar merita mai degrabă să stea pe “raftul din spate”. Morala e simplă: bazaţi-vă doar pe propriul gust pentru a evalua un vin şi reţineţi că nu e neapărată nevoie ca un DOC să fie bun şi un IG mai puţin bun. Pentru a exemplifica cele de mai sus vă invit să degustăm La Cetate Miracol Chardonnay 2009 produs de Crama Oprişor, un vin cu IG (Dealurile Olteniei) care se bate de la egal la egal cu multe DOC-uri. Culoarea este galben pai cu vagi nuanţe verzui. Nasul este intens, cu flori de câmp, lăcrămioare şi soc plus ceva note de vanilie şi mentă. Gustul este plin, onctuos, cu o bună prospeţime dată de aciditatea vie. Predomină citricele, fructele tropicale (ananas, banane) dar şi cele autohtone (mere, piersici). Corpul vinului este fin, rotund şi echilibrat. Postgustul mediu spre lung, ne lasă o aromă de fagure de miere, fructe confiate şi citrice. Preţul de 59 de lei pentru o sticlă este unul “de sărbătoare”, dar vă asigur că vinul merită acest mic efort financiar.

Reţeta lui Costăchel | Vărzări moldoveneşti

Related articles

Creveţi flambaţi & Sauvignon Blanc Reserva 2015, Caliterra

Chiar dacă nu este un vin celebru, acest Sauvignon Blanc chilian din Valle de Casablanca reprezintă chintesenţa vinului alb de “lume nouă”: expresiv – bombastic […]

Learn More

Şarlotă cu mere & Noble Late Harvest 2011, M1

Iată un vin absolut unic în peisajul românesc: un super-hibrid între un Late Harvest şi un Ice Wine. Practic, modelul după care l-a croit enologul […]

Learn More

Ouă la cuptor & Cuvee Lounge, Astoria

Un prosecco italian, din regiunea Veneto, realizat dintr-un cupaj în care predomină soiul Glera, la care se mai adaugă şi puţin Chardonnay. A doua fermentare […]

Learn More