razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Chili con carne & Caloian Merlot, Oprişor

Sper să nu supăr pe nimeni numind această reţetă “nepretenţioasă”, dar mie aşa mi se pare. În consecinţă, pentru a o acompania, ne trebuie un vin roşu sec, uşor de băut, cu aciditate ceva mai redusă, fără asperităţi şi astringenţe. Am ales un Merlot 2008 din gama Caloian a cramei Oprişor, considerând că indeplineşte toate cerinţele de mai sus. Vreau să precizez din start că reţeta lui Costăchel o fi ea făra fasoane dar este foarte gustoasă, iar vinul, şi el fără fiţe, este o lecţie despre cum trebuie să fie un Merlot. Dar, să revenim la chestiune. Culoarea vinului este de un roşu curat şi frumos, nasul este intens, cu arome de fructe de pădure şi ierburi sălbatice, iar gustul, proaspăt şi revigorant, are multe prune şi cireşe, subtile note minerale şi vagi urme de cacao. Postgustul este persistent, cu note ierboase şi condimentate, iar corpul vinului are o rotunjime şi un echilibru remarcabil: deşi concentratia alcoolica este de 14.5% (!) acest lucru nu deranjează cu nimic. La acest vin raportul calitate-preţ este foarte bun: o sticlă costă 25 de lei în magazinele specializate şi ceva mai mult în restaurante. În final, mi-aş permite o observaţie: poate că mulţi consumatori de Merlot-uri baricate, dure, astringente şi “mai la modă” au uitat că acest soi este unul popular, din care, în mod normal ar trebui să rezulte un vin de consum curent, la un preţ accesibil. Cam asta ne reaminteşte un pahar de Merlot Caloian!

Reţeta lui Costăchel | Chili con carne

4 Comments

  1. ha! sa nu va suparati… va rog 🙂
    la chili-ul con carne (recomandat de costachel si…. adorat de mine) dar facut de mine (adica extreme hot, undeva peste limita suportabilitatii unora… :D), Caloian Merlot e prea dur… Caloian Cabernet sau Caloian Feteasca Neagra e ceva mai “soft” si ar mai potoli nitel… “bomba” chili (cel putin dupa reteta mea si gustul meu). NU DATI CU PARU’!!!! Daca gresesc, cultivati-ma si lamuriti-ma unde si de ce gresesc.
    sau… poate un Crai Nou-pinot noir (mi-a placut la nebunie, SENZATIONAL), pacat – MARE ! – ca nu este exploatat, cum merita, poate nu suficient recomandat si gustat. asta ar fi pct-ul meu de vedere, acum.
    motivez: la cat chili, boia iute, piper, ardei iute… combin eu (oricat, oriunde, orice mancare)… nu cred ca un vin aspru, dur, greu (asa cum vad eu ca e merlot-ul) “merge”…
    si e nevoie de un vin ceva mai “soft”… Caloian Feteasca neagra… sau catifelatul pinot noir de la Crai Nou… care sa completeze “bland” nebunia unei trasnai ce se numeste “chili con carne”…
    scuze. ce spun, e gustul “bucatarelii” mele… (ador chili con carne, tocmai pt picanteria acestei nebunii)
    dc gresesc si unde gresesc, nu ma deranjeaza sa ma invatati, sa ma lamuriti.
    costachel… paharnice… aveti cuvantul!

  2. Va dau multa dreptate in ceea ce priveste Crai Nou Pinot Noir: este un vin cu o textura catifelata si cu tanini delicati. Sunt de asemenea de acord ca e vin care a fost oarecum neglijat. Voi incerca, macar partial, sa repar aceasta nedreptate recomandandu-l chiar saptamana viitoare pe acest blog.
    Nu pot sa va dau insa deloc dreptate in ceea ce priveste Caloian Melot: NU este un vin dur, cel putin nu in comparatie cu celelate rosii din gama Caloian. Cabernet-ul este de departe cel mai dur, urmat imediat de Feteasca Neagra iar in coada clasamentului duritatii vinurilor rosii Caloian se situeaza Merlot-ul. Tocmai asta si incercam sa subliniez: Merlot-ul nu este un strugure care ar trebui sa dea vinuri dure. Daca nu ma credeti cititi AICI sau AICI.
    Ma tem ca ati cazut in capcana consumatorilor de Merlot-uri “moderne”: traiti cu impresia ca el este, prin definitie, un vin astringent. Dar nu este deloc asa! Dovada? In toate cupajele clasice de Bordeaux duritatea Cabernet-ului este “imblinzita” tocmai de taninii moi si de aciditatea scazuta a Merlot-ului.

  3. din pacate, e drept, nu sunt decat un novice… dar desi am gustat ceva vinuri de o vreme incoace, va pot spune o impresie/ parere, strict din punctul meu de vedere ca… neofit… la urma marea majoritate a celor care apreciaza sau pot aprecia vinurile la adevarata lor valoare sunt… novicii… inocentii… neofitii…
    scuze, merlot-ul nu l-am perceput ca un vin astringent (suna aiurea, oarecum ca termen “medical”)… l-am perceput – poate ai dreptate, “modern” – ca un vin aspru, dur… iar cabernet-ul eu, personal (ca femeie) nu-l percep nicidecum ca un vin/ soi dur. dimpotriva. d.p.m.d.v consider ca orice cabernet (corect) e cel mai ok/ potrivit soi de “atasat”/ asezonat la aproape orice… (functie de modul de vinificare: tanar… baricat… invechit… in sticla…). intre merlot si cabernet voi alege (cu extrem de mici exceptii) Cabernetul. asa ca e greu sa ma convinga cineva de opusul alegerii mele.
    asta e pct meu de vedere, in conditiile in care neglijez, dau la “coada” orice merlot… si inca sunt la stadiul de “invatacel”/ novice… multumesc de atentie, raspuns… dar raman – INCA – la propriile pareri…
    n-am inteles care ar fi “capcana” Merlot-ului? capcana reala? a consumatorilor sau a celor care il produc ca “Merlot modern”? si nu ma/ ne intereseaza “cupajele clasice de bordeaux”, in care merlot-ul imblanzeste duritatea Cabernetului…
    hmmmm…. oi fi eu poate ciudata… placandu-mi Cabernetul in defavoarea Merlot-ului… si considerandu-l pe dos fata de restul… dar cred ca – de fapt – Merlotul (duritatea acestuia) a fost imblanzita de Cabernet Sauvignon. Dixit.
    ps. scuze de subiectivitatea celor scrise mai sus… se rezuma scurt in 3 puncte
    1. merlot nu-mi place
    2. cabernet sauvignon DAAAAAAAAAAAAAAAA
    3. pinot noir… te indragostesti la prima… gustare! (depinde de cine gusta si de moment) un soi pretentios, delicat, extrem de neglijat, dar de asezonat la orice… la o simpla “tovaraseasca” intre prieteni, cu mici gustarele… (ASA L-AM PERCEPUT EU! bun de gratar, bun pt o masa, chiar fara pretentii acasa… dar cu oarece pretentii din partea gazdei… dar, si un vin pretentios care face fata oricand, oricui. un vin superb pt pentru doamne… excelent pentru domni…
    …ehhhhh… e greu. ar fi multe de visat pe langa Pinot Noir – Crai Nou… ar fi o provocare pentru costachel sa-l vad asezonandu-l la… tot ce-i trece lui prin cap… Bafta.

  4. Ca sa ma bag si eu in ciorba, pardon, vorba, n-as putea asocia niciodată asocia la o mancare, in fond lejer vulgara (ai fost, dragut, Razvan, cu “nepretentioasa”), precum chili con carne, vreun vin elegant ca Feteasca, Pinotul ori Cabernetul. Ba chiar si Caloianul mi se pare aproape de limita de sus admisa (dar mai mult din cauza tariei, altminteri fiind un Merlot foarte corect), fiindca, data fiind iuteala mancarii, ar cam trebui un vin gen “de baut cu cana”. Asa ca m-as uita chiar mai jos de Merlot (adica spre rosii mai usoare si mai putin pretentioase), spre Burgund, Novac sau, vesnica mea feblete, Babeasca Neagra (fireste, presupunand ca as gasi un vin demn de numele asta).
    Ei, dar intre noi fie vorba, cea mai buna asociere dintre vin si mancare va fi intotdeauna exact aceea care-ti place, nu neaparat cea pe care ti-o recomanda diversi cetateni mai mult sau mai putin priceputi. S-ar prea putea sa aiba dreptate, dar in cele din urma se cheama recomandare, nu ordonanta de urgenta
    Cat despre Pinot Noir – Crai nou, Coq au vin mi-ar trece prin cap prima oara…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *