razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Fasole bătută & Riesling, Budureasca

Haideţi să ne închipuim că suntem flămânzi şi că avem la aperitiv minunata reţetă de fasole bătută (cu făcăleţul) pe care ne-o propune Costăchel. Mai mult ca sigur, pentru a o acompania, vom alege un vin alb şi sec, care să aibă forţa să se lupte cu fasolea dar să fie suficient de lejer ca să lase “loc” pentru felul principal. Prima opţiune care îmi vine în minte este un Riesling 2009 de la Budureasca, un vin care pare să îndeplinească toate cerinţele de mai sus. Dar, să-l turnăm în pahare şi să ne convingem singuri! Culoarea este galben pai, vinul având o limpezime remarcabilă. Nasul este mineral, chiar puţin prăfos, cu note ierboase dar şi cu ceva lime şi soc. Gustul este lejer fructat (predomină citricele, merele verzi şi pepenele) dar şi ierbos, chiar puţin lemnos. Vinul este sec iar aciditatea este bună, fără a fi excesivă. Alcoolul de 13,5% este impecabil integrat în corpul rotund. Impresia generală este de maturitate şi echilibru. Postgustul scurt spre mediu are note lemnoase şi iz de ierburi aromatice. Un vin robust, fără prea multe arome florale sau fructate, care merită cu prisosinţă cei 21 de lei pentru o sticlă, mai ales ca a primit şi o Menţiune la “Decanter World Wine Awards 2010”. Are, în acelaşi timp, o lejeritate care îl recomandă atât ca vin de aperitiv cât şi ca vin “de discuţie”, cu prietenii, după o zi grea la birou…

Reţeta lui Costăchel | Fasole bătută

Related articles

Friptură de vită cu rozmarin & Cuvee IX 2012, Lacerta

Un asamblaj obţinut în Dealu Mare, din trei soiuri internaţionale şi unul românesc: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz şi Fetească Neagră. Un vin cu o culoare […]

Learn More

Cartofi umpluţi cu peşte afumat & Chablis Montmains

Podgoria Montmains din Burgundia este una clasificată “Premier Cru”, ceea ce face ca Chablis-ul produs de Louis Latour aici să fie unul de top. Pentru […]

Learn More

Dovlecei umpluţi & Punct roşu 2009

Sunt perfect de acord cu maestrul Costăchel când spune despre dovleceii umpluţi că sunt “vedete ale meniurilor estivale româneşti”. Voi rămâne şi eu în zona […]

Learn More