razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Dovlecei umpluţi & Punct roşu 2009

Sunt perfect de acord cu maestrul Costăchel când spune despre dovleceii umpluţi că sunt “vedete ale meniurilor estivale româneşti”. Voi rămâne şi eu în zona recomandărilor neaoşe asociind acestei reţete un cupaj clasic românesc: Fetească Neagră şi Merlot. Prin urmare vorbim azi de Punct roşu 2009, un vin produs de Ch. Pietrosărăţii (Săhăteni/Buzău) exclusiv pentru magazinul Good Point, cu alte cuvinte un “private label”. Vinul are DOC Dealu Mare şi este creaţia enologului Daniel Dorneanu, un discipol al reputatului Răzvan Macici. Dar să lăsăm teoria şi să trecem la practică… Decantăm vinul 30 de minute după care îl turnăm în pahare. Culoarea este roşu închis, opac, formând lacrimi subţiri şi dese pe pahar. Nasul, complex şi destul de intens, ne întâmpină cu vişine supracoapte, cafea, vanilie, pământ reavăn şi piele tăbăcită. Buchetul este cu atât mai remarcabil cu cât vinul nu a fost deloc baricat. În gust predomină stafidele, fructele negre de pădure şi magiunul de prune. Corpul este suplu, cu tanini fermi dar bine rotunjiţi. Alcoolul excelent integrat şi aciditatea bună ne indică faptul că vinul a ajuns la maturitate şi că se va păstra în formă încă vreo 2-3 ani. Postgustul este mediu spre lung, cu fructe negre, note de fum şi o iluzie de lemn dulce. Vestea cea bună am păstrat-o pentru final: o sticlă costă doar 22 de lei!

Reţeta lui Costăchel | Dovlecei umpluţi cu carne

Related articles

Domaine de Targuerie Blanc 2023 BIO, François Lurton

Sandvici pané & Domaine de Targuerie Blanc 2023, François Lurton

Un cupaj de Colombard şi Ugni Blanc (alias Trebbiano), originar din regiunea Gascogne (sud-vestul Franţei), obţinut din struguri BIO. Un vin solar, cu note de […]

Learn More

Estofado & Arezan Băbească Neagră 2013, M1.Crama Atelier

Băbeasca Neagră – soi autohton ale cărui origini se pierd undeva prin perioada geto-dacilor, revine azi în atenţia amatorilor de vinuri tradiţionale româneşti într-o interpretare […]

Learn More
Selection Diamant 2019, Villa Vinèa

Somon la grătar & Selection Diamant 2019, Villa Vinèa

Un cupaj baricat de Fetească Alba şi Fetească Regală, “cea mai românească” combinaţie de soiuri albe la care ar putea visa un producător autohton. E […]

Learn More

1 Comment

Comments are closed.