razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Sărmăluţe-n foi de varză & Prince Mircea Merlot

Prinţul Mircea, cel de-al treilea fiu al Regelui Ferdinand I al României, a murit la frageda vârstă de 3 ani. S-ar părea, zic unii ziarişti ai epocii, că tatăl biologic al lui Mircea n-a fost Regele ci Prinţul Barbu Ştirbei. Ce legătură au aceste detalii istorice cu vinul? Să mă explic. Cum sărbătorile bat la uşă iar Costăchel ne propune o reţetă clasică, m-am gândit să vă propun şi eu un vin pe măsură, în speţă un Merlot. Dilema mea a fost următoarea: un Merlot Prince Mircea sau un Merlot Prince Stirbey. Pe lângă faptul că cei doi prinţi par să fi fost rude de sânge, sper să nu greşesc afirmând că şi vinurile ce le poartă numele sunt de viţă nobilă. Obligat să aleg, şi cum criteriul calităţii nu putea departaja aceste două Merlot-uri, am recurs la un criteriu pur subiectiv: am optat pentru Mircea fiindcă aşa îl chema pe tatăl meu. Prin urmare azi vom vorbi despre Prince Mircea Merlot 2008 produs de Vinarte la Crama Stârmina din Mehedinţi. Înainte de toate vă recomand ca acest vin, baricat 12 luni în stejar, să-l desfaceţi cu o oră înainte de a fi servit şi să-l aeraţi jumătate de oră în decantor. De-abia după aceea vă propun să-l turnaţi în pahare… Culoarea este roşu închis spre vişiniu, cu o textură opacă. Nasul este intens şi foarte complex: fructe negre de pădure, prune afumate, trufe, vişinată, vanilie, ciocolată şi piele. Gustul este la fel de sofisticat ca şi buchetul: ciocolată neagră, magiun de prune, vişine supracoapte, tanini foarte moi, alcool perfect integrat. Judecând după aciditatea vie a vinului, cred că mai are potenţial de învechire cel puţin vre-o 5 ani. Postgustul foarte lung ne lasă în gură arome de prune afumate, nucă, vişine, migdale şi piper. Pentru 54 de lei sticla, Prince Mircea este un campion al raportului preţ/calitate la categoria Merlot. Un vin alături de care mi-aş petrece fără nici o ezitare sărbătorile de iarnă şi nu numai!

Reţeta lui Costăchel | Sărmăluţe-n foi de varză murată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *