razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Caş frământat & Rusalcă Albă

Caşul frământat cu ouă fierte moi îmi aduce aminte de vremurile copilăriei, când bunica încerca tot soiul de tertipuri culinare ca să mă determine să mănânc şi altceva în afară de carne. Iată dar, o posibilă explicaţie a pasiunii mele actuale pentru brânzeturi. Oricum ar fi, combinaţia de mai sus, chiar dacă este foarte simplă, mi se pare absolut genială. Drept pentru care m-am gândit să-i asociez un vin ceva mai special, în speţă o Rusalcă Albă 2011 de la Crama Oprişor. Eticheta este cât se poate de tradiţională dar nu şi conţinutul sticlei… Autorul vinului, enologul Liviu Grigorică, ne propune un cupaj sec din patru soiuri albe: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris şi Riesling Italian. Combinaţia, pe cât de sofisticată pe atât de reuşită, se califică, în opinia mea, printre primele trei cupaje albe româneşti ale momentului. Între timp vinul s-a răcit numai bine cât să-l turnăm în pahare… Culoarea este galben translucid foarte deschis, limpede şi clar. Nasul e discret, elegant, cu ierburi şi flori de câmp, miere, tămâie dar şi un pic de busuioc. Gustul este sec şi crocant, cu note de caise verzi, cireşe albe şi soc. Vinul are o bună aciditate iar alcoolul de 14% este perfect integrat în corpul suplu şi zvelt. Postgustul mediu, proaspăt şi vioi, ne lasă un gust de fagure de miere şi ceva note amărui pe final. Preţul de 67 de lei pentru o sticlă ne reaminteşte, dacă mai e nevoie, că ne aflăm în prezenţa unui vin de top.

Reţeta lui Costăchel | Caş frământat cu ceapă verde, mărar şi cimbru

Related articles

Paste cu măsline & Chardonnay, Corcova

Costăchel ne asigura că reţeta lui este improvizată. În schimb, eu vreau să vă fac o recomandare pe care am verificat-o personal: un Chardonnay 2009 […]

Learn More
Selection Sauvignon Blanc 2022, Villa Vinèa

Plăcintă de pui & Selection Sauvignon Blanc 2022, Villa Vinèa

Un Sauvignon Blanc 100%, din regiunea Târnăveni (Târnava Mică, judeţul Mureş), un vin elegant şi exotic, cu note de fructe tropicale, bine susţinut de mineralitatea […]

Learn More

Sfeclă roşie cu ciuperci uscate & Rosa dei MASI

Un roze exotic şi neobişnuit (în sensul cel mai bun al cuvântului), ce provine din regiunea italiană Veneto, obţinut din soiul local Refosco. Producătorul MASI […]

Learn More