Umblă vorba că Facebook e doar o reţea virtuală care nu face altceva decât să înstrăineze oamenii. Întâmplarea de mai jos e o dovadă vie că această teză este, cel puţin câteodată, falsă. E adevărat că totul a început online, sub forma unei discuţii, mai mult sau mai puţin în contradictoriu, între câţiva bloggeri de vin ceva mai vocali. Gâlceava se învârtea în jurul următoarei întrebări: care ediţie de Don Melchor e mai reuşită? 2007, 2008 sau 2009? O mică paranteză se impune în acest punct: Don Melchor este un Cabernet Sauvignon chilian produs de Concha y Toro şi este vinul cu care această cramă se mândreşte mai presus de orice.
Dar să revenim la oile noastre, adică la micul forum de discuţie care s-a iscat ad-hoc pe Facebook în jurul temei de mai sus. Cum dezbaterea începuse să se înfierbânte, Dan Muntean, managerul Halewood şi importatorul acestor vinuri în România, a intervenit salutar şi ne-a invitat cu multă graţie, pe toţi cei care participasem la discuţie, la o degustare verticală a celor trei vinuri ce stârniseră atâtea pasiuni. Sigur că toţi am acceptat imediat, mai ales că pe lângă cele trei “icoane” de la Concha y Toro, Dan Muntean a mai plusat cu alte 7 vinuri de legendă, atât de la Concha y Toro cât şi de la marele său rival chilian, Errazuriz.
N-am să intru în detalii, fiindcă a făcut-o Mona Arsulescu înaintea mea, dar am să vă dezvălui favoriţii mei din această remarcabilă panoplie “Chile Iconic Wines”: Concha y Toro Don Melchor 2007 şi Errazuriz Vinedo Chadwick 2008. Am vrut să le precizez doar pe acestea două fiindcă altfel aş fi fost tentat să spun că toate, dar absolut toate, au fost excepţionale. Desigur, dacă aş fi scris asta m-aţi fi putut bănui că, invitat fiind la degustare de către importator, am vrut să complimentez gazdele cu orice preţ.
Concluziile sunt două. În primul rând Chile este, fără îndoială, vârful de lance al vinurilor din America de Sud, iar Concha y Toro şi Errazuriz sunt cei doi mareşali ai vinului chilian. În al doilea rând, am avut bucuria de a trăi o stare de normalitate – şi mă refer la transformarea unei controverse online într-o degustare offline care, probabil, nu va rămâne nepereche.