razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Mâncărică de vinete & Pojega Ripasso 2019, Guerrieri Rizzardi

Pojega Ripasso 2019, Guerrieri Rizzardi

Ripasso, un vin obţinut printr-o metodă tradiţională din nordul Italiei, reuşeşte să facă o frumoasă punte de legătură între Valpolicella Classico (un vin tânăr, proaspăt, dominat de fructe rosii suculente) şi Amarone – celebrul “monstru sacru” din Valpolicella (un vin sofisticat, cu arome complexe şi textura masivă). Nu rezonez defel cu denumirea de “Amarone al săracului” dată de anglo-saxoni vinului Ripasso, iar exemplarul de azi e o dovadă vie că Ripasso poate fi un vin absolut remarcabil, la un preţ foarte atractiv. Avem de-a face cu un cupaj de Corvina, Corvinone, Rondinella şi Merlot, supus unei duble fermentări alcoolice şi maturat 12 luni în baricuri de stejar franţuzesc. Rezultatul este un vin care are, pe de o parte, un caracter exuberant, dat de aciditatea ridicată şi de absenţa zahărului rezidual şi, pe de altă parte, o complexitate aromatică cuceritoare, care ne duce inevitabil cu gândul la un Amarone foarte tânăr: fructe roşii confiate, condimente picante (cuişoare, piper, scorţişoară) şi note discrete date de maturarea în lemn (vanilie, ciocolată amară, tabac). Pe scurt, un vin de toată isprava.

Mâncărică de vinete, ardei şi roşii
Reţeta lui Costăchel | Mâncărică de vinete, ardei şi roşii
3.5

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Prosecco Millesimato Extra Dry 2016, Val d'Oca

Canapele de foie gras & Prosecco Extra Dry 2016, Val d’Oca

Un spumant din regiunea Valdobbiadene, care etalează o frumoasă aciditate, note fructate şi senzaţii minerale. Culoarea vinului este galben pai, cu reflexii verzui. Are o […]

Learn More

Vinete gratinate la cuptor & Epicentrum Roze 2014, Gîrboiu

Dacă în Bordeaux din Cabernet Sauvignon şi Merlot se face vin roşu, iată că în Vrancea, din aceeaşi combinaţie de struguri, dar vinificaţi în roze, […]

Learn More

Sfeclă roşie cu ciuperci uscate & Rosa dei MASI

Un roze exotic şi neobişnuit (în sensul cel mai bun al cuvântului), ce provine din regiunea italiană Veneto, obţinut din soiul local Refosco. Producătorul MASI […]

Learn More