razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Omletă cu bezea & Château Pietro Tamâioasă Românească

Ce faceti daca va sosesc musafiri importanti pe nepusa masa, nu aveti nici o idee pentru desert si trebuie cu orice pret sa-i impresionati? O solutie salvatoare ar fi o cutie de foie gras si o sticla de Sauternes… Dati buzna in debara dar, ghinion, ambele s-au terminat… Nu-i nimic, Costachel va scoate din incurcatura: omleta cu bezea. Ieftin, bun si spectaculos. Ce ne facem insa cu vinul? Cred ca am o solutie pentru a iesi din impas: Tamaioasa Romaneasca Château Pietro din 2000. De ce o recomand? Ma credeti sau nu, este cea mai buna aproximare romaneasca a unui Sauternes, avand multe asemanari cu celebrul vin alb de desert produs in zona Bordeaux – mai putin pretul, dar despre asta discutam imediat… Culoarea este cea specifica unui vin alb dulce ajuns la maturitate: galben aramiu – va reamintesc ca vorbim de o licoare veche de 10 ani. Nasul vinului este o combinatie subtila de fagure de miere, piersici si caise iar in gura simtim un echilibru desavarsit intre dulceata si aciditate. Alcoolul de 12,5% este perfect inglobat in structura vinului iar gustul este atat de persistent incat ramane pe palat minute bune. Cand l-am intrebat pe Denis Thomas, proprietarul Domeniilor Viticole Franco-Romane din Dealu Mare si producatorul acestui vin, cum a reusit sa faca “un Sauternes” din Tamaioasa Romaneasca, am obtinut doar un raspuns evaziv: vinul a fost facut special ca sa placa francezilor. Povestea acestui Château Pietro 2000 ramane inca un mister. Cum se potriveste acest vin cu omleta cu bezea a lui Costachel? Perfect, daca e servit pe la 11-12 grade! V-am ramas dator doar cu pretul: 30 de lei sticla de 500 ml. Exceptional!

Reţeta lui Costăchel | Omletă cu bezea

Related articles

Rosé Cuvée 2018, Gere-Weininger

Somon în folie & Rosé Cuvée 2018, Gere-Weininger

Villány – un mic orăşel din sudul extrem al Ungariei (aproape de graniţa cu Croaţia), dă numele unei importante regiuni viticole din câmpia Panonică. De […]

Learn More

Pui fript cu muştar & Prosecco One & Only Millesimato 2016

Un spumant oarecum unic, în sensul că e făcut integral din struguri recoltaţi în 2016 (millesimato) şi doar de pe un singur plai (single vineyard). […]

Learn More
Cuvée Faune 2022, Moulin de Gassac

Tartină napolitană & Cuvée Faune 2022, Moulin de Gassac

Un cupaj seducător de Chardonnay (50%) şi Viognier (50%), din regiunea Hérault (Languedoc, sudul Franţei), un vin matur, complex şi plin de prospeţime, cu un […]

Learn More