La o reţetă tipic italiană am să vă recomand un Pinot Noir 2008 din gama Crai Nou, produs de Domeniile Viticole Franco-Române. Acest vin, rod al pasiunii unui specialist în Pinot Noir din Bourgogne, a fost obţinut din struguri crescuţi în podgoria Dealu Mare. Denis Thomas – fiindcă acesta e numele francezului burguinion îndrăgostit de Dealu Mare – a reconstruit o veche cramă la Sahateni, cu convingerea că această zonă reprezintă una din puţinele regiuni viticole capabile să rivalizeze cu marile podgorii de Pinot Noir ale Franţei. Ar mai trebui adăugat şi faptul că Thomas beneficiază de sprijinul şi experienţa lui Daniel Dorneanu, un enolog român din tânăra generaţie, şcolit în Franţa şi Africa de Sud. Acum, sper că nu mă veţi întreba de ce trebuie să vină un francez că să facă vin în România fiindcă nu ştiu ce să vă răspund… Dar, să trecem peste aceste întrebări existenţiale şi să revenim la vin. Crai Nou Pinot Noir are o culoare roşu-purpuriu, un nas plăcut de zmeură şi cireşe, un gust în care predomină coacazele şi vişinele, totul învăluit într-o discretă notă de fum. Corpul vinului este suplu, tandru, cu o textură catifelată şi cu tanini delicaţi. Postgustul este mediu spre lung, fructat, cu note dulcege. Detaliu interesant: via care a produs acest vin a fost cultivată respectând regulile agriculturii ecologice iar cultivarea, întreţinerea şi recoltarea ei au fost făcute pe baza unui calendar care urmăreşte fazele lunii. Practic, e un Pinot Noir obţinut prin viticultură “bio-lunară”. Sună cam pompos dar alt termen n-am găsit… În final, vă recomand acest vin la reţeta de Pizza Margherita a lui Costăchel, cu convingerea că preţul de 28 de lei pentru o sticlă este pe deplin justificat.