Lacrima lui Ovidiu este, poate, unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti de vin, atât la noi cât şi în străinătate. Oricine vă poate spune că este făcut la Murfatlar şi că este un vin licoros. Puţini sunt însă cei care ştiu cu adevărat cum este produs. Chiar şi eu îngroşam, până zilele trecute, rândurile celor care nu ştiau mare lucru despre Lacrima lui Ovidiu. Prin urmare, recunoscându-mi ignoranta, am pus mâna pe telefon şi am vorbit cu “bătrânul” Alexandru Canariov, vinificatorul care şi-a legat, timp de 47 de ani, numele de brandul Murfatlar. Şi ce am aflat? Păi să vedem… Lacrima lui Ovidiu 5 alb, căci despre el vorbim azi, este un vin licoros fortifiat în stilul spaniolului Malaga sau italianului Marsala. Este un cupaj din trei soiuri albe: Pinot Gris (majoritar) plus ceva Chardonnay şi Muscat. Fermentarea se face cu drojdii peliculare (oxidative) în vase de lemn de 500 de litri. Procesul de fermentare este întrerupt prin adăugarea de alcool provenit tot din distilarea vinului. În acest fel tăria creşte până la 15% fără a mai fi nevoie ca zahărul să se transforme în alcool. Urmează o maturare oxidativă în butoaie permeabile de lemn timp de 5 ani. Rezultatul? Haideţi să-l turnăm în pahare… Culoarea este maroniu deschis, cu o bună limpezime. Nasul aduce curmale, nuci verzi şi miere de albine. Gustul este dulce, aciditatea bună şi alcoolul remarcabil de bine integrat. Corpul este destul de subţire: notele de miere şi zahăr ars sunt puţin “îngropate” de conţinutul mare de zahăr. Postgustul este scurt, lăsând însă gura proaspătă şi aromată. Pentru 25 de lei sticla, cred că-şi face banii cu prisosinţă. Celor care doresc “emoţii” suplimentare le-aş recomanda varianta de 12 ani.
1 Comment
Comments are closed.
Lacrima lui Ovidiu este ok. Reteta de la placinta sa o citesca nevasta-mea! pentru ca de multe ori ma intreaba ce sa faca de mincare!