razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Praz cu măsline & Livia Şarbă, Gîrboiu

Mâncarea de praz cu măsline propusă de Costăchel are două atuuri importante… În primul rând este o reţetă lejeră, care vine după o lungă perioadă de “bombardament culinar” începută în decembrie odată cu sărbătorile de iarnă şi, în al doilea rând, face parte din puţinele mâncăruri la care se poate asocia Şarba vinificată în sec. Trebuie să recunosc că, după multe discuţii cu maestrul Costăchel, nu am descoperit prea multe reţete la care să meargă acest soi aromatic. Unii vor spune că Şarba, o încrucişare de Tămâioasă Românească cu Riesling Italian, nu ar trebui vinificată decât în dulce, dar eu v-aş ruga să dăm un verdict abia după ce gustăm vinul propus azi. Prin urmare vorbim de o Şarbă din gama Livia de la Crama Gîrboiu (DOC Coteşti) din anul 2009, vinificată sec. Acesta este anul de recoltă în care Şarba Livia mi-a plăcut cu adevărat, ea fiind la ora actuală printre puţinele variante îmbuteliate ale acestui soi. Dar să turnăm vinul în pahare… Culoarea este galben-verzuie, specifică unui vin tânăr, nasul are flori de soc şi de cireş cât şi o aromă de piersică coaptă. Recunosc că m-am aşteptat să regăsesc şi celebrul miros de petale de trandafiri de dulceaţă, cu care este în general creditată Şarba, dar nu prea l-am detectat. Gustativ am remarcat corpul robust, neaşteptat pentru un vin alb sec, iar alcoolul de 12.5% bine integrat, aciditatea cât şi notele citrice dau o impresie generală de echilibru şi de rotunjime. Postgustul lung şi proaspăt, cu note florale, te îmbie imediat la un nou pahar. Preţul de 24 de lei pentru o sticlă îl face un vin extrem de atractiv şi din punctul de vedere al raportului calitate/preţ. Pe scurt un vin de recomandat pentru discuţii lungi cu prietenii şi care, cu ceva străduinţă, se poate asocia la câteva reţete de aperitive sau mâncăruri lejere aşa cum este cea de praz cu măsline.

Reţeta lui Costăchel | Praz cu măsline

Related articles

Fasole cu afumătură & Bacanta Merlot, Gîrboiu

Acest Merlot este primul vin roşu premium produs la crama vrânceană Gîrboiu. Obţinut din struguri proveniţi din regiunea Coteşti, vinul este maturat în lemn şi […]

Learn More

Friptură în pergament & Alira Grand Vin Cuvée 2011

Acest cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră se dovedeşte a fi, pur şi simplu, cel mai reuşit vin al producătorului dobrogean de la […]

Learn More
Siglo Saco Tempranillo CVC, Bodegas Manzanos

Rulouri de vită & Siglo Saco Tempranillo CVC, Bodegas Manzanos

Un Tempranillo 100%, provenind din regiunea Rioja (nordul Spaniei), maturat 12 luni în baric şi încă 6 luni în sticlă, un vin care poartă atributul […]

Learn More