Linte, somon afumat, grapefruit, portocală şi lămâie… Electrizantă combinaţie! Mai ceva ca o piesă de Yngwie Malmsteen. Dacă nu mă credeţi, gustaţi salata lui Costăchel şi (re)ascultaţi “Arpegios From Hell”… Totuşi, mai lipseşte ceva… Evident, vinul! Cum astăzi este ziua redescoperirilor am hotărât să invit la masă un mai vechi prieten: Chardonnay Terra Romana de la SERVE, dar din 2010. Prima schimbare şi cea mai vizibilă faţă de anii precedenţi este forma sticlei: din Bordeaux s-a preschimbat în Bourgogne. Un semn bun ar zice unii, la urma urmei Burgundia este patria Chardonnay-ului. Dar haideţi să turnăm vinul în pahare… să vedem dacă nu descoperim şi alte schimbări faţă de 2008 şi 2009. Culoarea este aurie cu nuanţe arămii şi tonuri de chihlimbar. Nasul este intens şi complex: flori de câmp, iarbă proaspăt cosită, soc, miere şi ceva lime. Gustul este plin, proaspăt şi fructat (caise, piersici, banane, ananas), cu note citrice. Onctuozitatea moderată, aciditatea foarte bună şi alcoolul bine integrat caracterizează în mod fericit acest Chardonnay. Postgustul foarte lung lasă o senzaţie răcoritoare cu multe citrice şi mentă. Vinul evoluează diferit în funcţie de temperatura de servire. Dacă pe la 8-10 grade predomina aspectul citric, între 10-12 grade vinul devine onctuos, cu gust de drojdii fine, pâine prăjită şi note lemnos-vanilate. Preţul de 44 lei pentru o sticlă nu este tocmai mic dar reflectă cu prisosinţă calitatea vinului. Şi, dacă comparăm Chardonnay-ul 2010 cu cel din anii precedenţi, putem spune că a evoluat în bine, atât în ceea ce priveşte aciditatea cât şi la capitolul fructuozitate. Să nu uităm însă că acest vin trebuie băut în primii 3 ani de la recoltare, după cum ne recomandă chiar producătorul. În concluzie, cred că ştiţi deja ce-o să alegeţi pentru următorul meniu pe bază de peşte!