În Ungaria există două restaurante cu o stea Michelin – Costes şi Onyx – ambele, evident, în Budapesta. În România există zero restaurante cu o stea Michelin şi toate, evident, nu se află în Bucureşti. Până aici nu cred că v-am spus vreo mare noutate.
Aş vrea însă să leg informaţiile de mai sus de o degustare de vinuri ungureşti din regiunea Mátra la care am participat, acum câteva săptămâni, la Institutul Maghiar din Bucureşti. Detaliile evenimentului le-a descris Mona Arsulescu pe blogul ei şi nu cred că aş mai avea ceva de adăugat. Poate doar un mic accent…
La finalul degustării, l-am întrebat pe enologul şi proprietarul cramei, Karner Gábor, unde pot fi găsite vinurile sale, în Ungaria. Răspunsul lui a fost – cu o aproximare datorată barierei lingvistice – următorul: “În câteva magazine de vin şi în cele două restaurante cu o stea Michelin din Budapesta, care m-au onorat selectându-mi vinurile”. Reţineţi, restaurantele i-au făcut cinstea de a-i selecta vinurile şi nicidecum invers! O nuanţă de un bun simţ cuceritor. Ca şi preţul celui mai scump vin (super-premium, nu-i asa?) al acestui producător, care abia dacă depăşeşte echivalentul a 100 de lei. Româneşti.
Later Edit: tocmai mi-a scris Istvan Pentek un mesaj pe Facebook atenţionându-mă că “de circa două luni a mai fost acordată o steluţă Michelin pentru încă un restaurant din Budapesta (Borkonyha). Evident şi acest restaurant a avut bunul simţ de a onora respectivul producător, dar nu dupa obținerea distincţiei…”