razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Catleya, o orhidee cu denumire de origine controlată

Joi, 26 februarie 2015, la Private Wine, Laurent Pfeffer ne-a provocat la trei mini-verticale Catleya Wines (Corcova, judeţul Mehedinţi): Freamăt alb Sauvignon Blanc & Fetească Regală (2013, 2014), Freamăt roze Cabernet Sauvignon & Merlot (2013, 2014) şi Freamăt roşu Cabernet Sauvignon & Merlot (2013, 2014).

Spre surprinderea mea, albul şi roze-ul din 2013 au fost mai convingătoare decât variantele din 2014, care sunt încă tinere şi neliniştite, dar cu mare potenţial. Mai daţi-le o lună, două şi apoi mai vorbim! Uimitor a fost şi vinul roşu din 2014, care, deşi e super-tânăr (mostră din baric), este remarcabil de catifelat. Nici Laurent nu-şi explică misterul pe de-a-ntregul. O notă bună pentru Freamăt roşu 2013, care este deja un vin aşezat: 86-87/100.

Surpriza serii a fost un vin alb licoros din 2014, neetichetat încă, vinificat de Laurent Pfeffer pentru Corcova. Vinul nu are încă un nume, dar pot să vă spun ce conţine: Sauvignon Blanc 85% şi Chardonnay 15%, ambele soiuri fiind culese după ce au fost atinse de mucegai nobil. Are un rest de zahăr consistent (145 grame/litru) şi o minunată aciditate care susţine tot ansamblul.

Mă bucur să văd că tot mai mulţi producători autohtoni îşi revizuiesc atitudinea, până mai ieri excesiv de ostilă vinurilor dulci. O fi ea lansată moda vinurilor “seci cu orice preţ”, dar cred că reabilitarea vinurilor româneşti dulci de bună calitate este de salutat.

Pe lângă vinuri, organizatorul, Mihai Nicolici, a pregătit câteva “amuse-bouche” foarte inspirate: brânză Roquefort cu miere, somon fume cu unt şi busuioc, terină de foie gras & pate de raţă, salsa cu hribi & trufe negre de pădure şi biscuiţi de casă cu scorţişoară & ghimbir.

Prin urmare, o notă bună şi pentru Mihai Nicolici, care s-a dovedit, ca de obicei, o gazdă simpatică şi primitoare: 90/100. Dacă nu ne-ar fi servit Roquefort la vinul alb, i-aş fi dat chiar 95/100. Dar, ca să-l parafrazez pe Marcel Proust, un fan al vinurilor de Corcova, încă nu e timpul pierdut!

Related articles

Nikolaos Merlot rozé 2017, Crama Histria

Salată de pui & Nikolaos Merlot rozé 2017, Crama Histria

Un rozé neobişnuit, din Merlot dobrogean, care îmi aminteşte de un rosado spaniol din Somontano, un vin “cu suflet de alb şi corp de roşu”. […]

Learn More

Rizoto cu morcovi, portocale şi migdale & Leat 6500 Chardonnay 2013

Un vin cameleonic şi paradoxal, cu o culoare solară, ce ne duce cu gândul la o zi toridă de vară şi cu un buchet sofisticat, […]

Learn More
Dealu Negru Sauvignon Blanc 2023, Crama Jelna

Piept de pui & Dealu Negru Sauvignon Blanc 2023, Crama Jelna

Un Sauvignon Blanc 100%, din regiunea Lechinţa (judeţul Bistriţa-Năsăud), un vin exotic, cu puternice accente citrice şi minerale. Culoare galben deschis şi nas expresiv, cu […]

Learn More