razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Paste cu piept de pui & Terra Romana Chardonnay

Nu ştiu dacă v-am mai spus: nu mă dau în vânt după Chardonnay. “Lasă că-ţi trece” mi-a zis un prieten connaisseur şi mi-a recomandat să mai studiez (prin degustare desigur) acestui soi. Decis să-i urmez sfatul am ales, poate nu întâmplător, un Chardonnay Terra Romana produs de SERVE. Am pus vinul la rece şi, aruncând o privire pe etichetă, mi-a sărit în ochi anul: 2008. Mi-am amintit că pe fişa vinului, disponibilă pe site-ul producătorului, stătea scris: vă sfătuim să-l consumaţi în următorii trei ani (de la îmbuteliere, desigur). Cu alte cuvinte, în 2011 producătorul ne-ar sugera să alegem un Chardonnay ceva mai tânăr decât cel din 2008. Aceasta recomandare mi se pare foarte valoroasă (şi onestă!), ea lipsind aproape cu desăvârşire de pe mai toate descrierile de vin publicate de producătorii autohtoni. O bilă albă deci pentru SERVE. Dar cum rămâne cu sticla pe care am ales-o… o mai fi bună de ceva? În acest punct al naraţiunii trebuie să recunosc sincer că Terra Romana Chardonnay 2008 a fost o mare surpriză… Turnat în pahare vinul are o limpiditate remarcabilă şi o culoare intensă galben aurie cu nuanţe de chihlimbar. Nasul este discret floral cu note accentuate de fagure de miere şi tămâie. Corpul este robust, complex şi onctuos cu gust de miere de albine, pară bergamotă şi citrice. Aciditatea este (încă) bună dar, după gustul meu, la limita de jos. Postgustul este foarte, foarte lung cu note de lemn afumat şi o iluzie de dulce. Cu certitudine acest vin a pierdut ceva din prospeţimea de acum 3 ani dar a câştigat neaşteptat de mult în complexitate şi profunzime prin învechirea la sticlă. Chiar şi pentru un amator moderat de Chardonnay (ca mine) acest vin este un deliciu. Îşi merită cu prisosinţă cei 44 de lei pentru o sticlă şi trebuie să recunosc că mi-a zdruncinat serios lipsa de entuziasm faţă de acest soi!

Reţeta lui Costăchel | Paste cu piept de pui, ciuperci şi costiţă

Related articles

Piatra Alba 2023, Château Cojusna

Piept de pui în pergament & Piatra Albă 2023, Château Cojusna

Un cupaj de Fetească Albă, Sauvignon Blanc şi Muscat Ottonel, produs în regiunea Cojusna (centrul Republicii Moldova). Un vin aromatic, parţial maturat în baricuri de […]

Learn More
Vigneron Chardonnay 2021, Domeniile Franco-Române

Ciuperci umplute & Vigneron Chardonnay 2021, Domeniile Franco-Române

Un Chardonnay BIO, plin şi voluptuos, cu o eleganţă aparte şi un perfect echilibru între zahăr, alcool şi aciditate. Culoarea vinului este galben deschis, strălucitor, […]

Learn More
Zodiac Burgund Mare 2017, Crama Dealul Dorului

Pulpă de porc cu sos de struguri & Zodiac Burgund Mare 2017, Crama Dealul Dorului

Un Burgund Mare 100% (alias Blaufränkisch), din regiunea Silagiu (judeţul Timiş), un vin care se legitimează prin taninurile sale fine şi notele de condimente dulci. […]

Learn More