razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Cartofii bucătarului & Livia Plăvaie, Crama Gîrboiu

Zilele trecute degustam o Galbenă de Odobeşti de la Crama Blum din Jariştea, un vin alb, sec şi fructat ca o livadă în luna mai. Cum era pentru prima oară când o Galbenă de Odobeşti mi-a trezit interesul, am căutat în memoria gustativă un soi cu care să-i găsesc asemănare. Prin urmare, m-aş hazarda să afirm că Galbena de Odobeşti aduce binişor cu Plăvaia, un alt soi alb legendar din regiunea Vrancei. Dar, să nu credeţi că puteţi găsi cu una cu două o Plăvaie pentru a verifica această presupusă asemănare. Ar fi doar o varianta: Livia Plăvaie 2010 de la Crama Gîrboiu… Nu prea aveţi de ales: e singura Plăvaie îmbuteliată apărută pe piaţa până acum! Şi, ca să nu credeţi că Plăvaia se găseşte doar în folclorul românesc, vă propun s-o încercăm chiar acum, bine răcită şi servită alături de reţeta de cartofi propusă de Costăchel. Culoarea este galbenă cu reflexiile verzui, specifică unui vin tânăr. Nasul are arome citrice, fructate (soc şi ananas) şi florale (precum ziceam, ca o livadă în luna mai). Gustul este dominat de fructe verzi (caise, piersici), multe citrice dar şi note lemnos condimentate. Postgustul este mediu spre lung cu multă prospeţime, aciditate şi note de lemn dulce-amărui. Acest vin costă 23 de lei sticla, dar, fiind singular în felul său, nu prea avem cu ce să-l comparăm. Raportul preţ/calitate îl încadrează însă cu siguranţă la categoria “best-buy”!

Reţeta lui Costăchel | Cartofii bucătarului

Related articles

Generaţii Muscat Ottonel 2021, Crama Liuta

Tort de bezea & Generaţii Muscat Ottonel 2021, Crama Liuta

Un Muscat Ottonel 100%, din regiunea Babadag (judeţul Tulcea), un vin dulce care aduce note aromatice proaspete şi intense, bine susţinute de aciditate. Culoare galben […]

Learn More

Prăjitură cu blat de biscuiţi & Cream Sherry, Gonzalez Byass

În regiunea spaniolă Jerez de la Frontera, de unde provine vinul de azi, denumirea de “Cream Sherry” indică un cupaj obţinut din două tipuri de […]

Learn More

Tagliatelle cu sos de praz & Theia Chardonnay, Halewood

Un Chardonnay din zona Sebes-Apold, cu certe influenţe stilistice aparţinând “Lumii Noi”. Fermentarea şi maturarea în lemn i-au dat acestui vin o personalitate puternică şi […]

Learn More

1 Comment

  1. Nu m-as fi gandit ca virgula cartofii si vinul se combina atat de bine, arata foarte bine si sincer n-am incercat plavaie pana acum, o sa vad cum e

Comments are closed.