Întrebare: ce s-ar putea întâmpla la întâlnirea dintre un oenolog britanic şi un soi de struguri tipic românesc? Adică ce ar putea face Stephen Donnelly dintr-o Tămâioasă Românească? Propun să turnăm în pahare şi să aflăm… Tămâioasa Românească Origini se recomandă ca un vin demidulce aromatic, intens parfumat, cu nas de flori de câmp, fân proaspăt cosit, miere de albine şi subtile note de busuioc şi tămâie. Vinul este lejer şi echilibrat, cu zahărul şi alcoolul de 11.5% bine integrate într-un corp suav şi elegant, totul susţinut de o aciditate revigorantă. Postgustul este lung şi persistent cu note de fagure de miere. Cu toate că nu sunt un mare fan al premiilor şi medaliilor, cred că nu este o coincidenţa că această Tămâioasă Românească a obţinut anul acesta mai multe distincţii internaţionale. Este vorba de două medalii de bronz, una la ediţia 2010 a Decanter World Wine Awards şi una la Internaţional Wine and Spirit Competition 2010. Ar mai fi de menţionat şi primul loc, obţinut cu 88 de puncte din 100, la Turnirul Vinurilor Româneşti 2010 – categoria Tămâioase Româneşti, competiţie organizată recent de Vinul.Ro. În fine, pot recomanda acest vin cu mâna pe inimă la (aproape) orice formă de desert şi oricui nu se sfieşte să plătească 40 de lei pentru o sticlă. Trebuie însă să recunosc că e greu de găsit un vin cu o calitate comparabilă la un preţ mai mic.