razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Musaca de vinete & Castel Stârmina Merlot

La musacaua de vinete propusă de Costăchel m-am gândit să asociez un Merlot românesc, nici prea corpolent, nici prea baricat, nici prea taninos. La prima vedere pare o sarcină uşoară. La o privire mai atentă insă, nu găsim prea multe etichete de Merlot care să se plieze pe cerinţele de mai sus… Precum bine ştiţi sunt la modă Merlot-urile ultra-corpolente, supra-baricate şi extra-taninoase. O fi bine, o fi rău, mai puţin contează acum… Căutând prin lista mea de vinuri am găsit şi ce ne trebuie nouă: un Merlot uşurel! Am să vă propun deci un Merlot Castel Stârmina 2009 de la Vinarte, unul dintre puţinele vinuri româneşti care satisfac caietul nostru de sarcini. E un Merlot cu 5% Cabernet Sauvignon, produs la Vânju Mare (Mehedinţi) de către un producător cunoscut tocmai prin brandurile sale de Merlot: Prince Mircea şi Prince Matei. Dar să revenim la Merlot Castel Stârmina şi să-l turnăm în pahare… Culoarea este roşie, strălucitoare, cu reflexii rubinii. Nasul are iniţial arome intens minerale şi ierboase iar după o vreme se fac simţite fructele de pădure şi magiunul de prune. Gustul este sec, puţin aspru dar foarte complex: cireşe, vişine, prune, caramel, cafea, ciocolata, lemn şi condimente. Cu certitudine cele 9 luni de baric şi-au spus cuvântul, dar cu multă discreţie… Aciditatea bună şi alcoolul de 13% formează un ansamblu bine echilibrat. Postgustul este lung şi persistent cu note de magiun, mirodenii şi lemn. Taninii dau o uşoară senzaţie de astringenţă, dar, tocmai de aceea, sunt convins că vom putea “discuta” cu acest vin şi peste vreo 2-3 ani. Dacă punem la socoteală şi preţul de 23 de lei pentru o sticlă, verdictul nu poate fi decât unul singur: best-buy!

Reţeta lui Costăchel | Musaca de vinete

Related articles

Prăjitură de mere & Castel Stârmina Tămâioasă Românească

Trebuie să recunosc cu mâna pe inimă că păcătuiesc sistematic: nu-mi plac vinurile albe demiseci. Asta desigur până la proba contrarie. Câteodată însă, se întâmpla […]

Learn More

Friptură cu sos de vin & Crianza 2013, Tinto Pesquera

Regiunea Ribera del Duero, din provincia spaniolă Castilla y Leon, este locul unde soiul Tempranillo (Tinto Fino, cum este el numit în zonă) este rege. […]

Learn More

Plăcintă cu brânză şi mărar & Rosé de Chevalier 2016

Un rozé bordolez din regiunea Graves nu e tocmai ceva obişnuit pe piaţa noastră. Tocmai de aceea, v-aş recomanda să-l încercaţi, fiindcă face figură aparte […]

Learn More