razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Musaca de vinete & Castel Stârmina Merlot

La musacaua de vinete propusă de Costăchel m-am gândit să asociez un Merlot românesc, nici prea corpolent, nici prea baricat, nici prea taninos. La prima vedere pare o sarcină uşoară. La o privire mai atentă insă, nu găsim prea multe etichete de Merlot care să se plieze pe cerinţele de mai sus… Precum bine ştiţi sunt la modă Merlot-urile ultra-corpolente, supra-baricate şi extra-taninoase. O fi bine, o fi rău, mai puţin contează acum… Căutând prin lista mea de vinuri am găsit şi ce ne trebuie nouă: un Merlot uşurel! Am să vă propun deci un Merlot Castel Stârmina 2009 de la Vinarte, unul dintre puţinele vinuri româneşti care satisfac caietul nostru de sarcini. E un Merlot cu 5% Cabernet Sauvignon, produs la Vânju Mare (Mehedinţi) de către un producător cunoscut tocmai prin brandurile sale de Merlot: Prince Mircea şi Prince Matei. Dar să revenim la Merlot Castel Stârmina şi să-l turnăm în pahare… Culoarea este roşie, strălucitoare, cu reflexii rubinii. Nasul are iniţial arome intens minerale şi ierboase iar după o vreme se fac simţite fructele de pădure şi magiunul de prune. Gustul este sec, puţin aspru dar foarte complex: cireşe, vişine, prune, caramel, cafea, ciocolata, lemn şi condimente. Cu certitudine cele 9 luni de baric şi-au spus cuvântul, dar cu multă discreţie… Aciditatea bună şi alcoolul de 13% formează un ansamblu bine echilibrat. Postgustul este lung şi persistent cu note de magiun, mirodenii şi lemn. Taninii dau o uşoară senzaţie de astringenţă, dar, tocmai de aceea, sunt convins că vom putea “discuta” cu acest vin şi peste vreo 2-3 ani. Dacă punem la socoteală şi preţul de 23 de lei pentru o sticlă, verdictul nu poate fi decât unul singur: best-buy!

Reţeta lui Costăchel | Musaca de vinete

Related articles

Varză nouă cu carne de pui & Rheinriesling Lacerta

Doamnelor şi domnilor, iată o reţetă la care visam într-o noapte de februarie când, blocat printre nămeţi într-o maşină pe care o zgâlţâia viscolul, mă […]

Learn More
Piatra Soarelui Sauvignon Blanc 2021, Crama Aramic

Tartă de mazăre & Piatra Soarelui Sauvignon Blanc 2021, Crama Aramic

Un Sauvignon Blanc bănăţean, din regiunea Silagiu, un vin plin şi crocant, cu un frumos evantai aromatic, care trece din registrul floral în cel fructat, […]

Learn More

Cartofi la cuptor cu ciuperci & Cocoş Chardonnay, Recaş

Cum suntem deja în a doua săptămână de post cred că reţetă de mai sus, prin simplitatea şi armonia ingredientelor, are darul de a ne […]

Learn More