Supranumit şi “vin de gheaţă”, această licoare se obţine prin fermentarea lentă a mustului extrem de dulce rezultat în urma presării strugurilor îngheţaţi. Rămâne foarte puţin must, dar fiecare picătură din acest nectar este nepreţuită. Aşa începe aventura vinului cunoscut sub denumirea de Eiswein în Germania şi Icewine în Canada. Se produce doar în acele zone unde clima permite strugurilor să reziste în vie până la începutul iernii. Un asemenea loc este şi podgoria Purcari din Republica Moldova. Icewine-ul moldovenesc surprinde plăcut pe toate fronturile… Buchetul vinului moşteneşte câte ceva de la ambii părinţi: soc şi tămâie de la Muscat şi gutuie de la Traminer. Gustativ este dulce, onctuos dar foarte proaspăt, graţie unei bune acidităţi. Notele predominante sunt cele de dulceaţă de trandafiri, mango şi condimente exotice. De încercat împreună cu pasca cu ciocolată, dar şi cu alte dulciuri de pe masa de Paşte.