razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Paste cu piept de pui & Terra Romana Chardonnay

Nu ştiu dacă v-am mai spus: nu mă dau în vânt după Chardonnay. “Lasă că-ţi trece” mi-a zis un prieten connaisseur şi mi-a recomandat să mai studiez (prin degustare desigur) acestui soi. Decis să-i urmez sfatul am ales, poate nu întâmplător, un Chardonnay Terra Romana produs de SERVE. Am pus vinul la rece şi, aruncând o privire pe etichetă, mi-a sărit în ochi anul: 2008. Mi-am amintit că pe fişa vinului, disponibilă pe site-ul producătorului, stătea scris: vă sfătuim să-l consumaţi în următorii trei ani (de la îmbuteliere, desigur). Cu alte cuvinte, în 2011 producătorul ne-ar sugera să alegem un Chardonnay ceva mai tânăr decât cel din 2008. Aceasta recomandare mi se pare foarte valoroasă (şi onestă!), ea lipsind aproape cu desăvârşire de pe mai toate descrierile de vin publicate de producătorii autohtoni. O bilă albă deci pentru SERVE. Dar cum rămâne cu sticla pe care am ales-o… o mai fi bună de ceva? În acest punct al naraţiunii trebuie să recunosc sincer că Terra Romana Chardonnay 2008 a fost o mare surpriză… Turnat în pahare vinul are o limpiditate remarcabilă şi o culoare intensă galben aurie cu nuanţe de chihlimbar. Nasul este discret floral cu note accentuate de fagure de miere şi tămâie. Corpul este robust, complex şi onctuos cu gust de miere de albine, pară bergamotă şi citrice. Aciditatea este (încă) bună dar, după gustul meu, la limita de jos. Postgustul este foarte, foarte lung cu note de lemn afumat şi o iluzie de dulce. Cu certitudine acest vin a pierdut ceva din prospeţimea de acum 3 ani dar a câştigat neaşteptat de mult în complexitate şi profunzime prin învechirea la sticlă. Chiar şi pentru un amator moderat de Chardonnay (ca mine) acest vin este un deliciu. Îşi merită cu prisosinţă cei 44 de lei pentru o sticlă şi trebuie să recunosc că mi-a zdruncinat serios lipsa de entuziasm faţă de acest soi!

Reţeta lui Costăchel | Paste cu piept de pui, ciuperci şi costiţă

Related articles

Selection Contessa 2015, Villa Vinèa

Ananas la grătar cu sos de mentă & Contessa 2015, Villa Vinèa

Un cupaj complex de Muscat Ottonel, Kerner şi Gewurztraminer, un vin special, obţinut din struguri culeşi târziu şi deshidrataţi, mai apoi, până la stafidire. Rezultatul […]

Learn More

Salată de linte cu somon & Terra Romana Chardonnay

Linte, somon afumat, grapefruit, portocală şi lămâie… Electrizantă combinaţie! Mai ceva ca o piesă de Yngwie Malmsteen. Dacă nu mă credeţi, gustaţi salata lui Costăchel […]

Learn More

Budincă de conopidă & Saint-Véran Le Pavillon 2007

În zona Saint-Véran din Burgundia sunt la putere vinurile obţinute din Chardonnay 100%. Le Pavillon nu face excepţie de la această regulă. Culoarea sa este […]

Learn More