razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Pilaf de varză dulce & Bacanta Fetească Albă

De pe eticheta vinului pe care îl “povestim” astăzi aflăm că, în vechea Romă, bacantele erau preotesele şi companioanele zeului Bachus. Din păcate (sau poate din fericire), de pe eticheta în discuţie lipsesc tocmai amănuntele picante ale legendei şi anume faptul că bacantele practicau dansurile premergătoare misterioaselor orgii dionisiace. Ce mai, fetele astea erau sufletul unei adevărate petreceri romane… Hai că ne-am întrecut cu gluma! Ar fi cazul să trecem şi la lucruri serioase, fiindcă am pus deja la rece şi vom deschide imediat un vin cât se poate de sobru: Bacanta Fetească Albă 2009 de la Crama Gîrboiu (Coteşti/Vrancea). Licoarea are o culoare intensă, galben-aurie cu irizaţii de chihlimbar. Glicolul face “picioare” dese şi frumos arcuite pe pereţii paharului. Nasul ne ademeneşte cu miros de flori de câmp, busuioc, pelin, calcar ud şi condimente. Gustul este sec, cu fructe confiate, marţipan, unt, miere şi vanilie. Aciditatea este moderata iar corpul este onctuos şi fin, ca de balerină. Postgustul, foarte lung, ne alintă cu note de lemn dulce, vanilie şi condimente exotice. Ca impresie generală această Fetească Albă îmi sugerează o fată tânără şi fragilă care poartă parfumul unei femei mature şi sofisticate. Preţul de 49 de lei pentru o sticlă dă măsura corectă a acestui vin complex şi frumos evoluat în sticlă.

Reţeta lui Costăchel | Pilaf de varză dulce

Related articles

Trufe de ciocolată neagră & Cruz del Castillo Tempranillo

Un vin roşu din nordul Spaniei vinificat într-un stil de “lume nouă”. Culoarea vişinie cu bordură maro a acestui Temranillo ne duce cu gândul la […]

Learn More
Prosecco Extra Dry, Borgo Molino

Paella & Prosecco Extra Dry, Borgo Molino

Un spumant din Glera 100%, originar din regiunea Treviso (Veneto, nordul Italiei), obţinut prin metoda Charmat (refermentare în tanc de inox), un vin care aduce […]

Learn More

Somon la grătar & Sable Noble alb 2012

Un cupaj alb din Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris şi Riesling. Pentru ediţia din 2012 a acestui vin, Răzvan Macici, enologul cramei Atelier, vine cu […]

Learn More