razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Prăjitură de mere & Castel Stârmina Tămâioasă Românească

Trebuie să recunosc cu mâna pe inimă că păcătuiesc sistematic: nu-mi plac vinurile albe demiseci. Asta desigur până la proba contrarie. Câteodată însă, se întâmpla să am nevoie de un vin alb pentru un minunat desert cum este cel propus de Costăchel. Şi atunci, de obicei, mă îndrept către un vin alb dulce. Tocmai de aceea vinurile demiseci, din punctul meu de vedere, au cam căzut în dizgraţie. Dar, zilele trecute, s-a petrecut minunea… Am gustat Castel Stârmina, o Tămâioasă Românească demiseacă din 2009 de la Vinarte şi am rămas absolut fermecat! Haideţi să turnăm această licoare în pahare şi să vedem de ce… Vinul este tânăr şi are o culoare galben aurie cu reflexii verzui. Nasul este intens, cu arome de flori de soc şi tei, miere de albine, note de caramel şi nucşoară. Gustativ avem de-a face cu un vin demisec cu un perfect echilibru între alcool (12.5%), zahăr (10 gr. /litru) şi aciditate. Postgustul este prelung cu note citrice. Ca impresie generală, aş putea descrie acest vin ca “o bombă de fruct” rotundă şi crocantă. Preţul pentru o sticlă este de 25 de lei ceea ce pentru un vin atât de complex şi expresiv este o veritabilă afacere. Unii cârcotaşi vor spune că această Tămâioasă Românească nu are tipicitate, dar eu cred că enologul nu s-a gândit nici o clipă să facă pe plac tradiţionaliştilor… şi a avut dreptate: vinul a fost medaliat cu aur la concursul “Strugurele de Aur” din 2010!

Reţeta lui Costăchel | Prăjitură de mere cu griş

Related articles

Salată de cartofi cu spanac & Fetească Regală, Ştirbey

Anul acesta, ca şi anul trecut, am petrecut sărbătoarea de 1 mai la muncă. Adică am fost într-o vizită de lucru la crama Ştirbey din […]

Learn More
Riserva Ducale Oro Chianti Classico 2012, Ruffino

Cotlet de porc & Riserva Ducale Oro Chianti Classico 2012, Ruffino

În Toscana, soiul local Sangiovese are două declinări de top: Brunello di Montalcino şi Chianti Classico – două stiluri diferite de vinificaţie, fiecare cu fanii […]

Learn More

Sărmăluţe-n foi de varză & Drăgaică Roşie, Crama Oprişor

În popor se spune că sărbătoarea Sânzienelor (sau Drăgaica) este plină de veselie şi, de pe urma ei, toamna, se fac multe nunţi. Pentru a […]

Learn More

1 Comment

  1. Sunt absolut de acord cu tine, privind calitatea si notele de degustare, incercand-o sambata, la Goodwine. Totusi, pretul e undeva la 15 lei (eu am platit 12 la fata locului). Asadar e si mai bine!

Comments are closed.