razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Praz cu măsline & Livia Şarbă, Gîrboiu

Mâncarea de praz cu măsline propusă de Costăchel are două atuuri importante… În primul rând este o reţetă lejeră, care vine după o lungă perioadă de “bombardament culinar” începută în decembrie odată cu sărbătorile de iarnă şi, în al doilea rând, face parte din puţinele mâncăruri la care se poate asocia Şarba vinificată în sec. Trebuie să recunosc că, după multe discuţii cu maestrul Costăchel, nu am descoperit prea multe reţete la care să meargă acest soi aromatic. Unii vor spune că Şarba, o încrucişare de Tămâioasă Românească cu Riesling Italian, nu ar trebui vinificată decât în dulce, dar eu v-aş ruga să dăm un verdict abia după ce gustăm vinul propus azi. Prin urmare vorbim de o Şarbă din gama Livia de la Crama Gîrboiu (DOC Coteşti) din anul 2009, vinificată sec. Acesta este anul de recoltă în care Şarba Livia mi-a plăcut cu adevărat, ea fiind la ora actuală printre puţinele variante îmbuteliate ale acestui soi. Dar să turnăm vinul în pahare… Culoarea este galben-verzuie, specifică unui vin tânăr, nasul are flori de soc şi de cireş cât şi o aromă de piersică coaptă. Recunosc că m-am aşteptat să regăsesc şi celebrul miros de petale de trandafiri de dulceaţă, cu care este în general creditată Şarba, dar nu prea l-am detectat. Gustativ am remarcat corpul robust, neaşteptat pentru un vin alb sec, iar alcoolul de 12.5% bine integrat, aciditatea cât şi notele citrice dau o impresie generală de echilibru şi de rotunjime. Postgustul lung şi proaspăt, cu note florale, te îmbie imediat la un nou pahar. Preţul de 24 de lei pentru o sticlă îl face un vin extrem de atractiv şi din punctul de vedere al raportului calitate/preţ. Pe scurt un vin de recomandat pentru discuţii lungi cu prietenii şi care, cu ceva străduinţă, se poate asocia la câteva reţete de aperitive sau mâncăruri lejere aşa cum este cea de praz cu măsline.

Reţeta lui Costăchel | Praz cu măsline

Related articles

Gran Reserva Cuvée Carménère 2019, Misiones de Rengo

Escalop de vițel & Gran Reserva Cuvée Carménère 2019, Misiones de Rengo

Un Carménère chilian, cărnos, moale și apetisant, făcut să placă atât pasionaților cât și consumatorilor obișnuiți. Culoarea este vișiniu închis, cu bordură violet, iar nasul […]

Learn More
Nedeea rozé 2018, Vinarte

Mâncare de cartofi cu ciuperci & Nedeea rozé 2018, Vinarte

Alăturarea între Băbeasca Neagră şi Feteasca Neagră e o reţetă pe care nu cred că a mai încercat-o, până acum, vreun producător de pe la […]

Learn More
Pupăza Pinot Noir baric 2019 BIO, Domeniile Franco-Române

Hamburger umplut cu brânză verde & Pupăza Pinot Noir 2019, Domeniile Franco-Române

Un Pinot Noir 100%, provenind din regiunea Dealu Mare (comuna Săhăteni, judeţul Buzău), obţinut din struguri BIO. Un vin baricat cu delicateţe (24 de luni), […]

Learn More