razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Rulouri cu ciuperci şi cârnaţi & Vina Tobia Tinto

Din nou Costăchel îmi dă de furcă… Unei reţete de nota 10 trebuie musai să-i facem cunoştinţă cu un vin premiant (nu am zis premiat…). După ceva deliberări am ales un Tempranillo. Soi autentic spaniol, considerat de localnici “cel mai nobil” strugure din peninsula Iberică, Tempranillo este emblema zonei viticole Rioja din nordul Spaniei. Etimologic “tempranillo” este diminutivul de la “temprano” (timpuriu), denumirea având o foarte bună “acoperire” în practică: strugurii Tempranillo se coc cu câteva săptămâni mai repede decât oricare alt soi roşu spaniol. Şi acum, să turnăm în pahare Vina Tobia Tinto 2009. Este un vin roşu tânăr, nebaricat, produs din struguri Tempranillo 100%, desciorchinaţi şi supuşi unei prime macerări la rece (8-10 grade) sub un strat protector de bioxid de carbon. Acest proces este urmat de a doua macerare la temperatură controlată de 25-27 grade. Îmbutelierea se face cu stabilizare şi filtrare neagresivă. Culoarea vinului este roşu stralucitor, cu o bordură violacee iar buchetul este foarte fructat (coacăze, zmeură şi cireşe) cu note de lemn dulce, violete şi caramel. Gustativ este un vin extrem de echilibrat având un corp mediu şi o structură complexă dar foarte prietenoasă. Impresia generală este de “rotunjime” şi catifelare iar postgustul lung şi elegant lasă o vagă notă de migdale amare. În final mi se pare corect să vă dezvălui şi preţul unei sticle de Vina Tobia Tinto: 28 de lei… un nou challenger la categoria “best-buy”!

Reţeta lui Costăchel | Rulouri cu ciuperci şi cârnaţi

Related articles

Tocăniţă de pui (porc, vită) & Swallowtail Fetească Neagră

Feteasca Neagră este, fără îndoială, soiul roşu românesc cu cea mai mare notorietate. Ieşenii au chiar un motiv în plus de mândrie: locul de origine […]

Learn More

Penne cu spumă de praz & Spumant Cuvee d’Oro

Astăzi, la reţeta de paste propusă de Costăchel, am să vă recomand un spumant în stil italienesc. La realizarea lui au participat, în părţi mai […]

Learn More
Arezan Băbească Neagră 2015, M1.Crama Atelier

Mazăre cu carne & Arezan Băbească Neagră 2015, M1.Crama Atelier

Băbeasca Neagră – denumită şi Rară Neagră, în Republica Moldova, e un soi autohton ale cărui origini se pierd undeva în perioada geto-dacilor. Azi, enologul […]

Learn More