razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Salată niçoise & Pinot Grigio, Budureasca

Nu ştiu dacă salata niçoise a fost inventată la Nisa, la Monte Carlo sau în altă parte pe Coasta de Azur, dar cu certitudine ea este o expresie a “bucătăriei de caniculă”. Probabil că toţi cei care suferă din cauza căldurii îmi vor da dreptate când le voi propune următoarea combinaţie: un şezlong la umbră pe malul mării, o salată niçoise pentru două pesoane şi o sticlă de vin rece ca gheaţa. Zis şi făcut. Deoarece reţeta lui Costăchel conţine multe crudităţi vom avea nevoie de un vin alb foarte “crocant”. Şi când zic asta mă gândesc la un demisec tânăr, vioi şi răcoritor. Prin urmare am să vă fac cunoştinţă cu un Pinot Grigio 2010 de la Crama Budureasca, un vin relativ nou apărut pe piaţă, care continuă seria reuşitelor enologului Stephen Donnelly. Precum ne-am înţeles, răcim bine vinul, îl turnăm în pahare şi rămânem întinşi la umbră… Culoarea vinului este galben pal cu vagi nuanţe arămii. Nasul este floral (violete şi flori de câmp), elegant, cu note de lemn şi cuişoare. Corpul vinului este mediu iar gustul vine cu multe caise, mere verzi şi o discretă notă amăruie. Vinul este demisec spre sec, zahărul rezidual fiind bine balansat de aciditatea revigorantă. Postgustul este lung, cu note de citrice, lemn şi un neaşteptat gust de struguri proaspăt culeşi. Pentru 21 de lei sticla vinul se califică fără nici un efort în categoria “best-buy”. Daca acest Pinot Grigio ne-a convins, mai rămâne o ultimă întrebare: pe malul cărei mări montăm şezlongul?

Reţeta lui Costăchel | Salată niçoise

Related articles

Peşte la cuptor & Rusalcă Albă 2015, Crama Oprişor

Un cupaj complex şi elegant de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris şi Riesling, executat într-o perfectă armonie, precum un cvartet de coarde de Haydn. Culoarea […]

Learn More
Cuvee Sissi 2016, SERVE

Paste cu vinete şi prosciutto & Cuvée Sissi 2016, SERVE

Sunt ferm convins că, de undeva dintr-o lume mai bună, contele Guy de Poix, “părintele rozé-ului românesc”, priveşte cu mândrie către Aurel Rotărescu, neobositul enolog […]

Learn More

Pui prăjit în crustă de muştar & Terra Romana Chardonnay

Fermentat în lemn şi maturat în baric timp de 6 luni, acest Chardonnay de Dealu Mare este obţinut dintr-o vie plantată în 2006. Culoarea vinului […]

Learn More

1 Comment

Comments are closed.