razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Tartă cu brânză de vaci & Ice Wine 2013, Chateau Vartely

Un vin de desert cu un “wow factor” extrem de ridicat, care îmi aduce aminte de dulceţurile de toamnă ale bunicii, de brânzeturile maturate ale francezilor şi de câteva parfumuri clasice de damă, din acelea cu iz de pudră… Lăsând poezia la o parte, avem de-a face cu un Riesling cules la supramaturare, cu puţin peste 10% alcool şi 220 grame de zahăr/litru, îmbuteliat într-o sticlă efilată de 375 ml. Culoarea este galben intens, cu irizaţii de mahon, vinul lăsând lacrimi dese pe pahar. Are un nas complex, cu piersici confiate, fagure de miere, senzaţii lactice şi note minerale, de hidrocarburi. Corpul masiv, cu o structură multistratificată, are alcoolul perfect integrat şi un nivel ridicat de zahăr rezidual, cu care aciditatea sprintenă se luptă eroic. Gustul e intens, cu pere bergamote supracoapte, curmale uscate, peltea de gutui şi coajă de mandarine. Postgust este prelung şi lăsa o senzaţie onctuoasă de miere de salcâm, citrice confiate şi patiserie fină.

Tartă cu brânză de vaci şi stafide
Reţeta lui Costăchel | Tartă cu brânză de vaci şi stafide
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Selection Contessa 2019, Villa Vinèa

Pască cu smântână & Selection Contessa 2019, Villa Vinèa

Un cupaj complex de Muscat Ottonel, Kerner și Gewurztraminer, un vin special, obținut din struguri culeși târziu și deshidratați, mai apoi, până la stafidire. Rezultatul […]

Learn More
Gigondas 2016, Château de Saint Cosme

Raţă la cuptor & Gigondas 2016, Château de Saint Cosme

70% Grenache, 14% Syrah, 15% Mourvèdre, 1% Cinsault. Pare complicat? Nici vorbă! Aceste procente reprezintă, pur şi simplu, formula matematică a fericirii, în viziunea unui […]

Learn More
Terra Romana Rose 2019, SERVE

Cartofi umpluţi cu peşte & Terra Romana Rose 2019, SERVE

Chiar dacă Terra Romana nu mai este demult singurul roze românesc demn de luat în seamă, el rămâne, în continuare, un reper solid, genul acela […]

Learn More