razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Viitorul enolog de la SERVE

De ani de zile, tot aud un anume refren în lumea vinului: noi, românii, avem tradiţie. De fiecare dată când întreb un producător care se bate cu tradiţia în piept, prin ce anume se poate ea concretiza, primesc tot felul de răspunsuri abstracte, de cele mai multe ori remarcabile doar prin cât sunt de găunoase… Se pare că avem soiuri de struguri de pe vremea dacilor, vinuri de pe vremea lui Ştefan cel Mare, pivniţe de când lumea, sticle prăfuite, pricepere seculară, filon istoric şi multe alte bla-bla-uri exprimate în cel mai pur limbaj de lemn. Practic, când faci marketing pentru o cramă şi resursele tale de creativitate se pot scrie pe dosul unui bilet de tramvai, îi dai tare cu tradiţia, că doar n-o să îndrăznească nimeni să te contrazică.

Şi totuşi, cum rămâne cu tradiţia în vinul românesc?

Mă tem că, spre disperarea celor care au intrat în businessul de vin croiţi să obţină profituri peste noapte, tradiţia vinului românesc a început, timid, să se scrie de-abia în zilele noastre. În ceea ce priveşte tradiţia, există două tipuri de producători. Cei care o folosesc ca slogan şi cei care fac ceva pentru ca ea să se înfiripe. Pe primii, îi vezi peste tot declamându-şi textele fâsâite de marketing. Pe cei din urmă (care vor fi cu siguranţă şi cei dintâi) nu prea îi vezi deoarece ei lucrează, în tăcere, fiind încredinţaţi că de-abia următoarele generaţii vor beneficia de pe urma trudei lor.

Am aflat zilele trecute, de la o doamnă a vinului românesc, Mihaela de Poix, proprietara cramei SERVE, o poveste care este în acelaşi timp un excelent material jurnalistic, dar şi o admirabilă pildă despre cum se construieşte tradiţia în vin, cu răbdare şi umilinţă.

Pe scurt, ca să nu mai lungim vorba, am aflat, chiar de la sursă, cine va fi următorul enolog al cramei SERVE, cel care-l va înlocui pe Aurel Rotărescu.

Nu, nu vă precipitaţi să trageţi concluzii pripite! Aurel Rotărescu nu pleacă nicăieri şi nici nu se transferă la o altă cramă care i-a făcut o ofertă “mai avantajoasă”. Aurel îl pregăteşte pe fiul său, Silviu, ca să-i continue munca. Mihaela de Poix povesteşte, cu o voce egală şi plină de încredere: “Pentru moment Silviu studiază viticultura şi oenologia la Montpelier, în Franţa. Sunt convinsă că, apoi, Aurel îl va învăţa tot ce trebuie să mai ştie despre vin. Va dura ceva timp, 10, poate 15 ani, dar sunt convinsă că viitorul SERVE este asigurat”. Chapeau bas!

Tradiţia în vin e un edificiu uriaş care se construieşte cu instrumente minuscule și cu răbdare nesfârşită. La noi, sunt foarte puţini aceia care înţeleg asta. La SERVE, spre marea mea bucurie, am întâlnit astfel de Oameni.

PS: În imagine, un magnum de Fetească Neagră 2012 Cuvee Guy de Poix de la SERVE. O să mai dureze ceva până când o să-l deschid, sper să aveţi răbdare!

Related articles

Cuvee Sissi 2016, SERVE

Paste cu vinete şi prosciutto & Cuvée Sissi 2016, SERVE

Sunt ferm convins că, de undeva dintr-o lume mai bună, contele Guy de Poix, “părintele rozé-ului românesc”, priveşte cu mândrie către Aurel Rotărescu, neobositul enolog […]

Learn More
Terra Romana Rose 2019, SERVE

Cartofi umpluţi cu peşte & Terra Romana Rose 2019, SERVE

Chiar dacă Terra Romana nu mai este demult singurul roze românesc demn de luat în seamă, el rămâne, în continuare, un reper solid, genul acela […]

Learn More
Terra Romana Cuvée Amaury 2016, SERVE

Conopidă gratinată & Terra Romana Cuvée Amaury 2016, SERVE

Un cupaj de Sauvignon Blanc, Chardonnay şi Riesling de Rin, care a devenit un veritabil “clasic de Dealu Mare”. Ediţia a 14-a de Cuvée Amaury […]

Learn More