Nu sunt întotdeauna de acord cu Costăchel în ceea ce priveşte asocierea vinului cu mâncarea… Ce să-i faci, dragoste cu năbădăi… Însă, după ce am încercat budincuţele de broccoli, trebuie să vă recomand, la unison cu “maestrul bucătar”, o Fetească Regală. Sincer să fiu, nu e chiar uşor de găsit pe piaţa românească un vin de calitate din acest soi. De ce? Un posibil răspuns ne-ar abate prea mult de la subiect… Aşa că, după ceva deliberări (care au durat doar o clipă!), am ales un vin apărut relativ recent în magazine: Fetească Regală 2009 Gramma, de la Casa Olteanu din Vişani (chiar lângă Iaşi). Probabil, veţi spune că alegerea a fost făcută cu o undă de patriotism local… Ba bine că nu! Experienţele mele cu vinurile producătorilor din zona Iaşilor au fost până acum, din păcate, cel puţin îndoielnice. Aşa că nu pot spune că acest vin este “în spiritul zonei”, ci, din contra, cred că e mai degrabă o excepţie! Însă, dacă punem la socoteală faptul că enologul care a făcut acest vin este Cătălin Zamfir, un entuziast discipol al profesorului Valeriu V. Cotea, probabil că n-o să vă mai mire cronica pozitivă care urmează… Prin urmare, să nu mai aşteptăm nici o clipă şi să turnăm în pahare. Gramma Fetească Regală 2009 are o culoare galben pal cu nuanţe verzui, aşa cum îi stă bine oricărui vin tânăr şi sec. Buchetul este o combinaţie de note florale (soc şi violete) şi note fructate (grapefruit şi corcoduşe). Gustativ este un vin proaspăt, curat, cu arome de ananas, mere şi caise. Corpul este mediu, concentraţia alcoolică de 14% este atât de bine integrată încât aproape nu se simte, iar postgustul este lung, fructat, cu note minerale, discret amărui. Impresia generală este de fineţe şi elegantă, iar preţul de 36 de lei pentru o sticlă mi se pare mai mult decât justificat. Nu pot încheia fără să mărturisesc că, de fiecare dată când îl degust, acest vin mă duce cu gândul la Sauvignon Blanc-ul de Stirbey. Asta probabil şi fiindcă l-am băut pentru prima oară în compania lui Cătălin Zamfir şi a lui Oliver Bauer, care au povestit o seară întreagă despre drojdii selecţionate, enzime şi… pasiune.