Acest vin are un singur defect: este prea ieftin pentru câtă plăcere livrează, încă de la prima înghiţitură. Dacă mai punem la socoteală şi cele 90/100 puncte Wine Advocate pe care le-a primit în 2017, cred că avem de-a face cu ceea ce eu aş numi un „best-buy”. „Marius” e un cupaj cu 60% Grenache şi 40% Syrah, maturat în bazin de beton, fără aportul lemnului, după metoda tradiţională din Languedoc. Rezultatul este un vin intens şi expresiv, care etalează toată frumuseţea fructului, fără niciun fel de machiaj. Culoarea este vişiniu închis, cu bordură roşie. Nasul este sobru, cu fructe negre, condimente şi senzaţii migdalate. Corpul mediu, cu taninuri catifelate şi dulci integrează perfect alcoolul şi aciditatea. Gustul debutează cu o tornadă de coacăze, mure şi vişine supracoapte care, după o scurtă evoluţie în pahar, face loc unor delicate senzaţii florale şi minerale. Postgustul prelung lasă impresii de sâmbure de cireaşă amară şi piper negru. O decantare de 1 oră şi, mai ales, o temperatură de servire care să nu depăşească 10 grade sunt mai mult decât recomandate. Ca şi sfatul a-l asocia cu nişte dovlecei umpluţi cu carne.
Evaluarea vinului
1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)