razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Musaca de vinete & Castel Stârmina Merlot

La musacaua de vinete propusă de Costăchel m-am gândit să asociez un Merlot românesc, nici prea corpolent, nici prea baricat, nici prea taninos. La prima vedere pare o sarcină uşoară. La o privire mai atentă insă, nu găsim prea multe etichete de Merlot care să se plieze pe cerinţele de mai sus… Precum bine ştiţi sunt la modă Merlot-urile ultra-corpolente, supra-baricate şi extra-taninoase. O fi bine, o fi rău, mai puţin contează acum… Căutând prin lista mea de vinuri am găsit şi ce ne trebuie nouă: un Merlot uşurel! Am să vă propun deci un Merlot Castel Stârmina 2009 de la Vinarte, unul dintre puţinele vinuri româneşti care satisfac caietul nostru de sarcini. E un Merlot cu 5% Cabernet Sauvignon, produs la Vânju Mare (Mehedinţi) de către un producător cunoscut tocmai prin brandurile sale de Merlot: Prince Mircea şi Prince Matei. Dar să revenim la Merlot Castel Stârmina şi să-l turnăm în pahare… Culoarea este roşie, strălucitoare, cu reflexii rubinii. Nasul are iniţial arome intens minerale şi ierboase iar după o vreme se fac simţite fructele de pădure şi magiunul de prune. Gustul este sec, puţin aspru dar foarte complex: cireşe, vişine, prune, caramel, cafea, ciocolata, lemn şi condimente. Cu certitudine cele 9 luni de baric şi-au spus cuvântul, dar cu multă discreţie… Aciditatea bună şi alcoolul de 13% formează un ansamblu bine echilibrat. Postgustul este lung şi persistent cu note de magiun, mirodenii şi lemn. Taninii dau o uşoară senzaţie de astringenţă, dar, tocmai de aceea, sunt convins că vom putea “discuta” cu acest vin şi peste vreo 2-3 ani. Dacă punem la socoteală şi preţul de 23 de lei pentru o sticlă, verdictul nu poate fi decât unul singur: best-buy!

Reţeta lui Costăchel | Musaca de vinete

Related articles

Cuvée Celést Brut 2015, Villa Vinèa

Salată de orez cu peşte & Cuvée Celést Brut 2015, Villa Vinèa

Un cupaj eclectic de Fetească Regală, Riesling de Rin şi Pinot Noir (vinificat în alb), refermentat în sticlă după metoda tradiţională şi maturat timp de […]

Learn More

Dovlecei umpluţi cu brânză & Fume sec, Budureasca

Cine vrea să-şi diversifice dieta estivală va alege, cu siguranţă, reţeta cu dovlecei propusă de Costăchel. Cine vrea să adauge şi un supliment de emoţie […]

Learn More
Nova Zagora Pinot Noir 2015, Edoardo Miroglio

Porc Mu-Shu & Pinot Noir 2015, Edoardo Miroglio

Un Pinot Noir bulgăresc, din regiunea Nova Zagora, tânăr şi zvăpăiat, cu o bună tipicitate. Vinul are note pregnante de baric, o bună aciditate şi […]

Learn More