Partea din reteta lui Costachel care imi place cel mai mult este cea cu indemnul “mai adaugati vin, nu va zgarciti!”. Si daca maestrul bucatar va incurajeaza sa adaugati vin alb sec la gatit eu va invit sa asortati la aceasta reteta traditionala romaneasca un vin rosu obtinut dintr-un soi nu mai putin traditional: Novacul. Chiar daca unii mai mucaliti vor spune ca Novacul este un peste eu va pot asigura ca este un strugure rosu care se mai gaseste, cu greu ce-i drept, in podgoria Dragasani. Din pacate vorbim de un soi pe cale de disparitie, caruia baroana Ileana Costinescu-Kripp a hotarat sa-i mai dea o sansa. Astfel, dupa ce a preluat Domeniile Stirbey in anul 2001, descendenta printului Barbu Stirbey a hotarat sa replanteze aici 4 hectare cu Novac. De ce vinificatorii straini intuiesc mai usor cum trebuie vinificate soiurile traditionale romanesti ramane un mister pe care va propun sa-l elucidam cu alta ocazie. Cum este vinul obtinut din Novac? Cel din 2006 de la Prince Stirbey este rosu-rubiniu intens, cu o aroma de pudra de cacao, ciocolata neagra si fructe de padure, cu subtile note condimentate si picante. Gustativ are un corp mediu, catifelat, cu tanini fini si rotunzi. Este un vin foarte prietenos, de drum lung, cu un postgust in care predomina aroma de fructe de padure. Per ansamblu are un caracter mai degraba salbatic care se potriveste de minune cu reteta de varza cu carne propusa de Costachel. Pretul vinului este pe masura calitatilor dar si a raritatii sale: 65 de lei sticla. Reprezinta insa o optiune sigura atunci cand un strain va intreaba: “Cu ce vin-amintire as putea pleca din Romania?”.