razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Tartă cu brânză de vaci & Ice Wine 2013, Chateau Vartely

Un vin de desert cu un “wow factor” extrem de ridicat, care îmi aduce aminte de dulceţurile de toamnă ale bunicii, de brânzeturile maturate ale francezilor şi de câteva parfumuri clasice de damă, din acelea cu iz de pudră… Lăsând poezia la o parte, avem de-a face cu un Riesling cules la supramaturare, cu puţin peste 10% alcool şi 220 grame de zahăr/litru, îmbuteliat într-o sticlă efilată de 375 ml. Culoarea este galben intens, cu irizaţii de mahon, vinul lăsând lacrimi dese pe pahar. Are un nas complex, cu piersici confiate, fagure de miere, senzaţii lactice şi note minerale, de hidrocarburi. Corpul masiv, cu o structură multistratificată, are alcoolul perfect integrat şi un nivel ridicat de zahăr rezidual, cu care aciditatea sprintenă se luptă eroic. Gustul e intens, cu pere bergamote supracoapte, curmale uscate, peltea de gutui şi coajă de mandarine. Postgust este prelung şi lăsa o senzaţie onctuoasă de miere de salcâm, citrice confiate şi patiserie fină.

Tartă cu brânză de vaci şi stafide
Reţeta lui Costăchel | Tartă cu brânză de vaci şi stafide
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Culibiaca cu peşte & Memoro Bianco

Piccini, producător tradiţional din Toscana, a dorit să realizeze un vin alb care să reprezinte Italia în ansamblul său. Şi chiar a reuşit, atât la […]

Learn More

Vărzări moldoveneşti & Cuartz Brut, Crama Gîrboiu

Un spumant născut pe ruta România-Italia şi retur. Vinul de bază este un cupaj în care Plăvaia îşi adjudecă partea leului, iar Feteasca Albă este […]

Learn More

Plăcintă cu brânză de vaci & Lacrima lui Ovidiu alb

Lacrima lui Ovidiu este, poate, unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti de vin, atât la noi cât şi în străinătate. Oricine vă poate spune […]

Learn More