razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Paste cu piept de pui & Terra Romana Chardonnay

Nu ştiu dacă v-am mai spus: nu mă dau în vânt după Chardonnay. “Lasă că-ţi trece” mi-a zis un prieten connaisseur şi mi-a recomandat să mai studiez (prin degustare desigur) acestui soi. Decis să-i urmez sfatul am ales, poate nu întâmplător, un Chardonnay Terra Romana produs de SERVE. Am pus vinul la rece şi, aruncând o privire pe etichetă, mi-a sărit în ochi anul: 2008. Mi-am amintit că pe fişa vinului, disponibilă pe site-ul producătorului, stătea scris: vă sfătuim să-l consumaţi în următorii trei ani (de la îmbuteliere, desigur). Cu alte cuvinte, în 2011 producătorul ne-ar sugera să alegem un Chardonnay ceva mai tânăr decât cel din 2008. Aceasta recomandare mi se pare foarte valoroasă (şi onestă!), ea lipsind aproape cu desăvârşire de pe mai toate descrierile de vin publicate de producătorii autohtoni. O bilă albă deci pentru SERVE. Dar cum rămâne cu sticla pe care am ales-o… o mai fi bună de ceva? În acest punct al naraţiunii trebuie să recunosc sincer că Terra Romana Chardonnay 2008 a fost o mare surpriză… Turnat în pahare vinul are o limpiditate remarcabilă şi o culoare intensă galben aurie cu nuanţe de chihlimbar. Nasul este discret floral cu note accentuate de fagure de miere şi tămâie. Corpul este robust, complex şi onctuos cu gust de miere de albine, pară bergamotă şi citrice. Aciditatea este (încă) bună dar, după gustul meu, la limita de jos. Postgustul este foarte, foarte lung cu note de lemn afumat şi o iluzie de dulce. Cu certitudine acest vin a pierdut ceva din prospeţimea de acum 3 ani dar a câştigat neaşteptat de mult în complexitate şi profunzime prin învechirea la sticlă. Chiar şi pentru un amator moderat de Chardonnay (ca mine) acest vin este un deliciu. Îşi merită cu prisosinţă cei 44 de lei pentru o sticlă şi trebuie să recunosc că mi-a zdruncinat serios lipsa de entuziasm faţă de acest soi!

Reţeta lui Costăchel | Paste cu piept de pui, ciuperci şi costiţă

Related articles

DS Prosecco Millesimato Brut 2019, De Stefani

Salată de pui cu paste & Prosecco Millesimato Brut 2019, De Stefani

Un spumant clasic, originar din nord-estul Italiei, chiar din regiunea care a dat numele acestui stil de vinificaţie. Vinul de bază este obţinut din soiul […]

Learn More

Rulouri de vită & Hyperion Cabernet Sauvignon, Halewood

Hyperion 2010 este un Cabernet Sauvignon relativ tânăr care lasă impresia unui vin matur. Culoarea sa este vişinie, iar nasul are coacăze, prune şi note […]

Learn More

Vinete gratinate la cuptor & Epicentrum Roze 2014, Gîrboiu

Dacă în Bordeaux din Cabernet Sauvignon şi Merlot se face vin roşu, iată că în Vrancea, din aceeaşi combinaţie de struguri, dar vinificaţi în roze, […]

Learn More