Paste, vinete şi prosciutto… Costăchel ne propune o reţetă simplu de făcut dar cu gust sofisticat. Pentru această preparaţie am să vă propun un vin în acelaşi stil: uşor de înţeles dar cu arome suficient de subtile. Vom vorbi prin urmare de Prahova Valley Reserve Pinot Noir 2009, un vin făcut în România de către producătorul britanic Halewood. Cum englezii se mândresc cu vinurile lor, au prezentat acest Pinot Noir la “Wine Excellence Awards Canada 2011” şi au câştigat o medalie de aur la categoria “vinuri din Lumea Veche cu preţul sub 15$”. Pentru a ne lămuri dacă medalia cu pricina este meritată sau nu, haideţi să degustăm vinul… Culoarea este roşu rubiniu, ceva mai deschis. Primul nas vine cu zmeură şi mure iar mai apoi simţim o aromă de piele tăbăcită. Corpul este mediu, cu gust pregnant de fructe negre de pădure plus ceva note vanilate căpătate în cele 9 luni de maturare la baric. Aciditatea este foarte bună, iar alcoolul de 13% zvâcneşte un pic cam nervos. Dacă-l mai lăsăm 10 minute în pahar se potoleşte… Postgustul este lung, cu tanini moi şi plăcuţi. Ca impresie generală este un Pinot Noir foarte tipic, cu multă rotunjime şi catifelare, fără a fi însă un vin complex. Tocmai ăsta-i farmecul lui: pentru 20 de lei are toate datele primare ale unui Pinot Noir de Burgundia, dar fără preţul piperat al echivalentului său franţuzesc. Merge foarte bine împreună cu prosciutto, dar nu-l recomand dacă vă decideţi să folosiţi afumătură la reţeta lui Costăchel. Iar în ceea ce priveşte premiul… cred că-l merită!