Din nou Costăchel îmi dă de furcă… Unei reţete de nota 10 trebuie musai să-i facem cunoştinţă cu un vin premiant (nu am zis premiat…). După ceva deliberări am ales un Tempranillo. Soi autentic spaniol, considerat de localnici “cel mai nobil” strugure din peninsula Iberică, Tempranillo este emblema zonei viticole Rioja din nordul Spaniei. Etimologic “tempranillo” este diminutivul de la “temprano” (timpuriu), denumirea având o foarte bună “acoperire” în practică: strugurii Tempranillo se coc cu câteva săptămâni mai repede decât oricare alt soi roşu spaniol. Şi acum, să turnăm în pahare Vina Tobia Tinto 2009. Este un vin roşu tânăr, nebaricat, produs din struguri Tempranillo 100%, desciorchinaţi şi supuşi unei prime macerări la rece (8-10 grade) sub un strat protector de bioxid de carbon. Acest proces este urmat de a doua macerare la temperatură controlată de 25-27 grade. Îmbutelierea se face cu stabilizare şi filtrare neagresivă. Culoarea vinului este roşu stralucitor, cu o bordură violacee iar buchetul este foarte fructat (coacăze, zmeură şi cireşe) cu note de lemn dulce, violete şi caramel. Gustativ este un vin extrem de echilibrat având un corp mediu şi o structură complexă dar foarte prietenoasă. Impresia generală este de “rotunjime” şi catifelare iar postgustul lung şi elegant lasă o vagă notă de migdale amare. În final mi se pare corect să vă dezvălui şi preţul unei sticle de Vina Tobia Tinto: 28 de lei… un nou challenger la categoria “best-buy”!